Burg Stolpen Basaltfelsen K Schieckel

Schlosserlandkaart geeft 10 dagen onbeperkt entree

‘Reis als een prins door Saksen en betaal als bedelknaap’ Ruim 800 jaar regeerde het vorstenhuis van Wettin over Saksen. De vrouw van Willem van Oranje, Anna van Saksen, was een prinses uit dit geslacht. Veel van hun imposante bouwwerken bestaan nog altijd. Ze worden in topconditie gehouden door Schlosserland Sachsen. Deze overheidsorganisatie beheert ruim 40 toplocaties. Het mooie is dat je ze allemaal heel voordelig, 10 dagen lang, onbeperkt kunt bezoeken met de ‘Schlosserlandkaart’.


Kastelen in Saksen


Van een ridderburcht als Kriebstein, de Albrechtsburcht in Meissen (met alle vorstelijke graven, waaronder dat van Anna),  het imposante Augustusburg (kroon van het Erzgebirge), de burcht van Stolpen met zijn basaltputten tot Slot Weesenstein (dat een heerlijk kasteelbier brouwt). Of de op een tafelberg gelegen Vesting Köningstein bij het nationale park Sächsische Schweiz. Dit is het hoogst gelegen kasteel van kasteel van Duitsland. Tot de locaties behoren ook enkele kloosters en prachtige tuinen, zoals het Altzella Kloosterpark, Gross-Sedlitz baroktuin en het Fürst-Pückler park in Bad Muskau (UNESCO werelderfgoed). Een Schlosserlandkaart is eenvoudig online te bestellen met een vooraf ingestelde geldigheidsperiode van 10 dagen. Eén kaart kost 20 euro (1 volwassenen en 2 kinderen). Elke volgende kaart slechts 15 euro (korting van 25%). Kinderen jonger dan zes jaar hebben gratis toegang. Dit brengt de prijs voor veel gezinnen op 35 euro. Als je van kastelen houdt en bekend bent met entreebewijzen elders in Europa, dan weet je dat dit een vorstelijk aanbod is om de Saksische geschiedenis te ervaren.


Vorstelijk slapen


Overnachten in een kasteel of klooster? Die onvergetelijke belevenis kun je ook meemaken. Een voorbeeld is Slot Colditz; bekend uit de Tweede Wereldoorlog omdat er geallieerde militairen gevangen werden gehouden. Velen deden ontsnappingspogingen, ook diverse Nederlanders. In het kasteel worden nu ontsnappingsrondleidingen gegeven. Voor de gasten in dit ‘vluchtkasteel’ gaat de kamerdeur nu niet meer op slot. Zeer recent gerenoveerd is Schloss Purschenstein in het Erzgebirge. Dit kasteel biedt modern comfort in een historische setting.


Evenementen 2021


Na de coronaperiode gaan ook de kastelen in Saksen weer open voor het publiek. Vanaf juni zijn er verschillende evenementen op de kastelen. Zo kun je in Burcht Wesenstein naar een tentoonstelling over prinses Amalia van Saksen (te zien tot februari 2022), die geheel tegen de wens van haar machtige broer koning Johann, zich toewijdde aan de kunst en een bijzondere collectie muziekstukken, opera's en cantates naliet, die ze echter nooit mocht publiceren. Of toch wel? In Dresden kun je naar de Festung Xperience in Festung Dresden en de Zwinger Xperience in het Zwinger. Tijdens deze twee experiences ontdek je deze twee bijzondere kastelen je doormiddel van Virtual Reality en maak je mee hoe zowel de stad, als de kasten in de loop der tijd veranderden. Op 21 en 22 augustus staat Schloss Rochlitz in het teken van de middeleeuwen. Tijdens het Burgfest wordt het slot bevolkt door ridders en allerlei andere middeleeuwse figuren. Misschien ontmoet je zelfs nogeen draak! Alle locaties (met uitgebreide informatie over hun geschiedenis), overnachtingsmogelijkheden en de Schlosserlandkaart zijn te vinden op: www.schloesserland-sachsen.de

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.