Siciliaanse Maffia

Deze keer zijn jullie slim geweest, maar ik zit hier toch al twintig jaar in dit huis verborgen zonder dat jullie me hebben gevonden.

Dit zei maffiabaas Giovanni Arena spottend tegen de politieagenten die hem na achttien jaar zoeken arresteerden.

Voor het ontstaan van de maffia moet men terug naar het negentiende-eeuwse Sicilië. In het begin van de negentiende eeuw was Sicilië een feodale samenleving. Dit was een samenleving die gebaseerd was op het in leen geven van gebieden, waarvoor men trouw en belastingen terugkreeg. Door de afschaffing van het feodalisme in 1812 werden grote stukken land verkocht aan particulieren. Hierdoor ontstonden er ineens veel grootgrondbezitters.

Toen Sicilië in 1860 bij Italië werd gevoegd, waren er te weinig politieagenten voorhanden om het eiland onder controle te houden. Tussen de grootgrondbezitters was een grote concurrentiestrijd ontstaan. Door het beperkte aantal agenten konden de disputen tussen deze grootgrondbezitters niet worden opgelost via de legale weg, waardoor sommigen zich wendden tot groepen criminelen die hen bescherming beloofden. Zo ontstonden er criminele bendes, die later uit zouden groeien tot de maffia.

Deze maffia had van oorsprong nauwe connecties met het bedrijfsleven en de politiek. Doordat veel Sicilianen aan het einde van de negentiende eeuw naar de Verenigde Staten en Canada emigreerden, verspreidde deze vorm van criminaliteit zich naar deze gebieden. In 1978 barstte op Sicilië een maffiaoorlog uit, die veel doden tot gevolg had. Deze wreedheden zorgden ervoor dat sommige maffiosi gingen samenwerken met de overheid om het geweld te stoppen.

Volgens de erecode van de maffia ging je niet naar de politie als je onrecht werd aangedaan, maar nam je wraak, de zogenaamde vendetta. Wie daar getuige van was, hield zijn mond (omertà). Wie zich niet aan de erecode hield of ongehoorzaam was aan de bendeleider, verdiende de doodstraf. De omertà werd door de hulp van de overheid dus verbroken.

De Corleonesi, de familie die het machtigst was geworden in de maffiaoorlog en bekend werd door de bekende filmreeks: The Godfather, sloegen terug met bloedige aanslagen gedurende de jaren ’80 en ’90. Hierop ontstond er grote weerstand tegen de maffia bij de inwoners van het eiland. Tegenwoordig worden veel maffiabazen opgespoord en veroordeeld. Hierdoor treed de maffia steeds meer op de achtergrond. Dit betekent echter niet dat de organisatie minder gevaarlijk wordt.

Meer weten

Landen: 

Tijdperken: 

Inhoudelijke tags: 

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!