Geen afbeelding beschikbaar

Sint Fransiscus van Assisi en zijn basiliek

We hebben vrijwel al ons kunstzinnige erfgoed verloren. Kerken en torens zijn ingestort

Het 14e eeuwse kasteel van Estense is tijdens de aardbeving vlakbij Bologna afgelopen zondag zwaar beschadigd. In 1997 deed zich in Italië eveneens een aardbeving voor, waarbij de Sint-Franciscusbasiliek werd verwoest. Deze basiliek werd opgedragen aan Franciscus van Assisi, stichter aan de kloosterorde van de Franciscanen.

Franciscus van Assisi (1182-1226) was de zoon van de rijke Italiaanse koopman Petrus van Bernardone. Na een veldslag tussen zijn geboorteplaats Assisi en de stag Perugia in 1202 werd Fransiscus krijgsgevangen genomen. Toen hij in de gevangenis belandde en ziek werd, raakte hij in een crisis en omarmde hij het christelijke geloof. In navolging van de leer van Jezus Christus gaf hij zijn extravagante levensstijl op om te bedelen en begon hij te preken. Hij kreeg al snel een groot aantal volgelingen en stichtte in 1223 met goedkeuring van paus Honorius III de Franciscaanse kloosterorde.  De leden van de orde leefden extreem spaarzaam en armoedig. Ze hielden zich dagelijks bezig met de leer van de Bijbel.

In de laatste jaren van zijn leven werd Franciscus ernstig ziek. Hij zonderde zich steeds meer af van de andere kloosterlingen was veel aan het bidden. In 1226 stierf Franciscus, volgens zijn volgelingen aan de gevolgen van stigmata. Aanvankelijk werd hij begraven in de Sint-Georgiuskerk in Assisi. Nadat paus Gregorius IX hem echter heilig verklaarde, werd er een basiliek voor hem gebouwd. De basiliek bestond uit een bovenkerk, benedenkerk en een crypte voor zijn lichaam. Het diende als moederkerk voor de Franciscaanse kloosterorde.

Op 26 september 1997 verwoestte een aardbeving een deel van de basiliek. Hierbij kwamen vier mensen om het leven en ging veel kunst en architectuur verloren. Ook bij de aardbeving van afgelopen weekend zijn er een aantal gebouwen vernield zoals het 14e eeuwse kasteel van Estense en de klokkentoren van Finale Emilia.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!