Slag bij Trebia

Slag bij Trebia tijdens de Tweede Punische Oorlog

Op 18 december 218 v.Chr. vindt de Slag bij Trebia plaats. Deze slag was onderdeel van de Tweede Punische Oorlog tussen het Romeinse Rijk en de Fenicische handelsstad Carthago. De slag vond plaats aan de oevers van de rivier de Trebia in het Romeinse Rijk, waar de Carthaagse troepen onder leiding van generaal Hannibal Barkas de Romeinen versloegen.

Tweede Punische Oorlog

Met het Beleg van Saguntum, in het huidige Spanje, begon de Tweede Punische Oorlog tussen de Romeinen en de Carthagers. Doordat de Romeinen een bondgenootschap hadden gesloten met Sagantum, een stad die eigenlijk binnen de Carthaagse invloedssfeer lag, besloot Hannibal de stad te veroveren. Hierop verklaarden de Romeinen Carthago de oorlog. Via de Alpen trokken de Carthagers op richting Rome en de legers troffen elkaar in Noord-Italië.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Slag bij Trebia

Op 17 december 218 v.Chr. hadden de twee legers zich ieder aan een oever van de Trebia kamp opgeslagen. Het Carthaagse leger was een stuk kleiner dan het Romeinse leger, dat geleid werd door consul Scipio en consul Tiberius Sempronius Longus. Hannibal moest een andere tactiek gebruiken en bedacht een hinderlaag. In de nacht van 17 op 18 december 218 v.Chr. sneeuwde het, wat het zicht verslechterde. Hannibal verstopte 2.000 soldaten onder leiding van zijn broer Mago in de struiken langs de oevers van de rivier.

Hinderlaag van Hannibal

Op 18 december stuurde Hannibal een klein leger richting het kamp van de Romeinen waarop Sempronius zijn gehele Romeinse leger in de aanval stuurde. De Carthaagse troepen trokken zich terug en de Romeinen zetten de achtervolging in. Hierop werden ze verrast door het gehele Carthaagse leger dat klaar stond de strijd aan te gaan, inclusief olifanten. De Romeinen werden van alle kanten aangevallen door de Carthagers en toen zij zich wilden terugtrekken, werden ze door Mago en de soldaten die zich hadden verscholen in de rug aangevallen.

Einde Tweede Punische Oorlog

De Romeinen verloren de Slag bij Trebia en daarbij meer dan een derde van hun troepenmacht. Hannibal won tijdens de Tweede Punische Oorlog nog een aantal veldslagen, maar dit bleek niet genoeg. De Carthagers waren ver van huis en hadden geen mogelijkheid om op extra voorraden en versterkingen te kunnen rekenen. Hannibal moest terugkeren naar Carthago nadat een Romeins leger de stad wilde aanvallen. Bij de slag bij Zama in 202 v.Chr. overwonnen de Romeinen Hannibal en de Carthaagse troepen en kwam er een einde aan de Tweede Punische Oorlog.

Bronnen

- militaryhistory.about.com, Trebia

- historyofwar.org, battle of Trebia

- en.wikipedia.org, Battle of the Trebia

 

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.