geschiedenis slotceremonie Olympische Spelen

Slotsceremonie van de Olympische Spelen

Vandaag vindt de slotceremonie van de Olympische Spelen plaats. Van alle ceremonies op de Spelen wordt de afsluiting het minst bepaald door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De slotceremonie gaat gepaard met een aantal tradities die allen een bepaalde symboliek met zich meedragen. Zo wordt de organisatie van de Olympische Spelen overgedragen aan het volgende land en wordt het Olympische Vuur gedoofd.

Hoewel de kosten van de ceremonies van de Olympische Spelen de afgelopen eeuw met elke editie toenamen, werden er nauwelijks wijzigingen gemaakt in de tradities die met de ceremonies gepaard gingen. De Spelen kennen een drietal belangrijke ceremonies: de openingsceremonie, de prijsuitreikingen en de slotceremonie. In tegenstelling tot de openingsceremonie stelde het Internationaal Olympisch Comité minder strenge eisen aan de uitvoering van de slotceremonie en liet gastlanden vrijer in het organiseren hiervan. De tradities die gaandeweg ontstonden tijdens edities in de eerste helft van de 20e eeuw bleven echter bij alle Olympische Spelen in gebruik.

Atletenmars

Het gebruik waar de slotceremonie mee wordt ingeluid is de mars. Allereerst loopt een processie van vlaggendragers van alle participerende landen op een rij door het Olympische stadion. De vlaggendragers worden dan gevolgd door de atleten, die niet gerangschikt op land lopen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Dit gebruik stamt uit de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne. Tijdens dat evenement speelde de Suezcrisis zich af en viel Rusland Hongarije binnen. Het doel van de Olympische Spelen, het samenbrengen van de landen om de saamhorigheid te bevorderen, leek steeds verder weg.

De 17-jarige John Ian Wing stuurde een brief naar het Internationaal Olympisch Comité met het voorstel om de atletenmars tijdens de slotceremonie gemengd te laten lopen. Dit leek het IOC een goed idee, aangezien dit het verenigende karakter van de Olympische Spelen versterkte.

Olympische vlam

Misschien wel de belangrijkste traditie van de slotceremonie is het doven van de Olympische vlam. Wanneer het Olympische vuur uit is, zijn de Olympische Spelen officieel afgelopen. Het doven van het vuur ontstond tegelijkertijd met de herintroductie van de Olympische vlam, op de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928.

Overdracht

Tijdens de slotceremonie wordt ook de organisatie van de Olympische Spelen overgedragen aan het volgende gastland. De vlag van dat land, evenals de vlag van het huidige gastland en de vlag van Griekenland, worden in het Olympische stadion gehesen. Ook worden de volksliederen van die drie landen achter elkaar gespeeld. Tot slot maakt de president van het IOC een eindspeech.

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.