Molotov von Ribbentrop pact

Sovjet-Unie valt Polen binnen

Op 17 september 1939 valt de Sovjet-Unie Polen binnen. De Sovjet-Unie wilde gebieden in Polen tot hun bezit maken nadat ze deze verloren waren na de Eerste Wereldoorlog. Nazi-Duitsland ging Rusland al voor op 1 september van dat jaar, door een niet aanvalsverdrag tussen de twee landen konden deze aanvallen plaatsvinden. Al snel werd de Tweede Wereldoorlog ontketend.

Molotov-Ribbentroppact

Nadat de Sovjet-Unie de Eerste Wereldoorlog had verloren, verklaarde Polen zich al snel onafhankelijk. De Russen wilden deze gebieden terug en nog lange tijd was de relatie van de twee landen slecht. In 1939 wilde Hitler Polen binnenvallen. Maar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hadden afgesproken om bij een inval in Polen in te grijpen. Ook de Sovjet-Unie zou actie ondernemen wanneer Duitsland onverwachts Polen zou aanvallen. Hitler moest dus een twee-frontenoorlog voorkomen. Zodoende werd op 23 augustus 1939 het Molotov-Ribbentroppact getekend tussen de Sovjet-Unie en Duitsland. Hierbij werd afgesproken dat de twee landen elkaar niet zouden aanvallen en ook niet in actie zouden komen als één van hen een ander land binnenviel. Ook werden de invloedssferen van beiden landen vastgelegd en verdeelden zij Europa onderling.

Aanval Polen

Duitsland viel een week later, op 1 september 1939, Polen binnen. Op 3 september 1939 verklaarden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk Duitsland de oorlog, waarmee het startschot voor de Tweede Wereldoorlog gegeven werd. Ook de Sovjet-Unie zag haar kans om Polen aan te vallen en dit gebeurde dan ook op 17 september 1939. De Duitse en Russische troepen vierden samen de overwinning met een parade in de Poolse stad Brest-Litovsk. Een groot deel van Polen kwam in Russische handen. Ondertussen wilde Hitler de samenwerking met de Sovjet-Unie voortzetten. Nadat de Sovjet-Unie meer invloed op de Balkan eiste, besloot Hitler op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie aan te vallen en hiermee het Molotov-Ribbentroppact te schenden. De twee landen waren vanaf nu in oorlog en de Sovjet-Unie vocht mee aan de kant van de geallieerden.  

Bronnen

-        Go2war.nl, Molotov-Ribbentrop Pact  (26-10-2008)

-        Duitslandweb.nl, Inval in Polen 1939

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons,  Duits vriendschapsverdrag met de Sovjet-Unie 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!