parlevinker

Supermarkt op de boot van de parlevinker

Verdwenen beroepen - Alhoewel je ze in sommige dorpen nog wel tegen komt, is het beroep van de parlevinker vrijwel uitgestorven. De parlevinker verkocht vanaf zijn boot goederen en levensmiddelen, vooral aan andere schippers. Hiervoor gebruikte hij vooral de rivieren of havengebieden. Met de opkomst van grote supermarkten en het verbreden of dichtgooien van kanalen, verdween het beroep.


Herkomst woord ‘parlevinker’


De parlevinker werd ook wel zoetelaar, kadraaier of kaaidraaier genoemd. Het woord ‘parlevinker’ lijkt af te stammen van de vogel parlevink. Deze vink hield zich op in de omgeving van een vinkenbaan, een terrein met netten waarin vinken gevangen werden voor wetenschappelijk onderzoek. ‘Parle’ zou komen van het frans ‘par l’occasion’ (bij toeval) om te benadrukken dat de vinken zelden op de vinkenbaan kwamen en meestal per toeval werden gepakt. De herkomst van het woord ‘parlevinker’ is dus onzeker. Pas in de negentiende eeuw kreeg het de betekenis van koopman op het water.


Werkzaamheden parlevinker


De parlevinker was het meeste actief op de grote rivieren, meren en havens. In Friesland was de parlevinker vooral actief tijdens de zomer. Dan kwamen veel toeristen naar het water toe. De parlevinker kon ook worden gebeld of bericht voor een bestelling. De parlevinkers leverden dan de bestelde waren af op het moment dat het schip aanmeerde in of bij de sluis. De koper kon dan vervolgens de boodschappen overladen op zijn eigen schip.


Parlevinker uitgestorven


De laatste Nederlandse parlevinker, Wim van Hooren, stopte in 2008 met zijn werkzaamheden. Hij had 44 jaar met zijn vaders schip Time is Money gevaren. De laatste jaren had hij te weinig klanten en kostte de boot te veel geld. Het schip is nu in bruikleen aan het havenmuseum Rotterdam en ligt bij het museumwerf Vreeswijk.  Ook in België waren er parlevinkers actief op de Schelde. Daar was het beroep sinds de jaren ’60 al uitgestorven.

Bronnen:

Hpdetijd.nl: parlevinker
Museumwerf: parlevinker
Trouw.nl: parlevinker
Parlevinkers.info: parlevinkers

Afbeelding:

Wikipedia.org: CC BY-SA 3.0

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.