Kaart van Nederland topotijdreis.nl

Topotijdreis.nl: het Nederland van toen en nu

Nederland zag er 200 jaar geleden heel anders uit dan nu: Flevoland, de afsluitdijk en de Deltawerken bestonden bijvoorbeeld nog niet en Rotterdam had nog een historisch centrum. Met de vernieuwde website topotijdreis.nl kun jij precies kijken wat er vroeger stond op de plek van jouw stad, wijk of huis, en hoe dat veranderd is tijdens de laatste twee eeuwen. 

Kaarten sinds 1815

Al vanaf 1815 maakt het ‘Topographisch Bureau’ voor de overheid kaarten van Nederland. Om het 200-jarige jubileum van de oprichting van de Topografische Dienst te vieren in 2015 zijn de gemaakte kaarten samengebracht en openbaar beschikbaar op topotijdreis.nl. Op de website kun je makkelijk inzoomen op een gebied en aan de hand van verschillende historische kaarten kijken hoe de omgeving veranderd is. De site maakt hiervoor gebruik van gedrukte kaarten, luchtfoto’s en informatie uit het kadaster, waarin de Topografische Dienst in 2004 is opgegaan. Recent is de website verbeterd waardoor het zoeken en vergelijken nu nog makkelijker is. Met de tijdbalk kun je door de jaartallen heen te navigeren en met de knop ‘vergelijken’ bekijk je makkelijk twee kaarten van dezelfde plek naast elkaar.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Hoe zag het er vroeger uit?

Misschien heb je wel een vaag besef dat een bepaalde wijk in je woonplaats nieuwer is dan de rest, of dat het eerst een los dorp was, maar bleef het altijd een beetje onduidelijk hoe het precies zat. Door de historische kaarten op de website te vergelijken met de kaart van nu kan je zien welke wijken er wanneer bijgekomen zijn. Niet voor elk jaar is een nieuwe kaart beschikbaar, maar het geeft wel een goed overzicht van de ontwikkelingen door de tijd heen. Liepen er vroeger koeien waar jouw huis nu staat, of zwommen er zelfs vissen? Met de vergelijkende functie zijn zulke dingen makkelijk te zien op topotijdreis.nl: wat voor nieuwe dingen ga jij leren over je woonplaats?

Bronnen

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.