Muurschildering van de legendarische Tupac Shakur

Tupac Shakur: een van de invloedrijkste rappers aller tijden

Op 13 september 1996 overleed Tupac Amaru Shakur in het ziekenhuis van Las Vegas nadat hij 6 dagen eerder werd neergeschoten. Tupac was een Amerikaanse rapper, dichter en acteur en was wereldwijd een van de bestverkopende artiesten van die tijd. Maar wat zorgde voor de immense populariteit van de gangsterrapper? 

Jeugd

Tupac werd in 1971 in New York geboren. Zijn geboortenaam was Lesane Parish Crooks, maar Lesanes moeder Afeni besloot een jaar later haar zoons naam te veranderen naar Tupac Amaru Shakur. Dat was een vernoeming naar Túpac Amaru II, een Peruaans stamhoofd die in de achttiende eeuw in opstand kwam tegen de Spaanse kolonisten. Zo wilde Afeni haar kind al van jongs af aan bijbrengen dat hij onderdeel was van een grotere wereldcultuur. De moeder, stiefvader, peetoom en peettante van Tupac waren allemaal actief lid van de Black Panther party, een militante politieke organisatie die zich hard maakte voor rechten voor de zwarte bevolking van Amerika. 

Toen Tupacs stiefvader opgepakt werd vanwege zijn betrokkenheid bij een gewapende overval, verhuisde Tupac met zijn moeder en stiefzus naar Baltimore. Hier werd hij toegelaten op een prestigieuze middelbare school voor artiesten waar hij voor het eerst kennismaakte met acteren en dansen. Hier begon Tupac ook voor het eerst met rappen. Enkele jaren later verhuisden ze opnieuw, ditmaal naar Oakland in de staat Californië.  Hier kwam Tupac voor het eerst in aanraking met, zoals hij later zelf zei, ’verkeerde lui’. 

In het Californië van de jaren 80 heerste veel armoede. Tupac woonde in een van de slechtste wijken van Oakland en kwam al snel in aanraking met criminaliteit. Zijn moeder raakte na de verhuizing verslaafd aan crack wat zorgde voor een breuk in de relatie van moeder en zoon. Op dat moment zag Tupacs toekomst er niet al te best uit, maar zijn liefde voor hiphopmuziek bood hem uiteindelijk een uitweg voor de ellende waarin hij verzeild was geraakt. Op zijn 17de raakte Tupac bevriend met Lola Steinberg. Hij ontmoette haar in een park in Oakloand waar zij poëzielessen gaf. Ondanks dat Steinberg geen enkele ervaring had met de muziekindustrie, overtuigde Tupac haar om zijn manager te worden. 


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Rapcarrière 

Steinberg regelde voor Tupac een plek bij rapgroep Digital Underground, aanvankelijk alleen nog als roadie en achtergrond danser, maar na een jaar wist Tupac de rapgroep echter te overtuigen van zijn kwaliteiten en mocht hij mee optreden. In 1991 debuteerde Shakur onder de artiestennaam 2pac, waarna hij ook enkele singles uitbracht. Vanaf dat moment kwam Tupacs rapcarrière razendsnel van de grond.

Datzelfde jaar nog bracht Tupac zijn eerste soloalbum uit genaamd 2Pacalypse Now, een verwijzing naar de hitfilm Apocalypse Now. Sommige nummers op het album gaven volgens critici ‘op poëtische wijze de strijd van Afro-Amerikanen onder sociaaleconomische ongelijkheid’ weer. 2Pacalypse Now verkocht 500.000 exemplaren. 

Het tweede album van Shakur: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z, wat in 1993 uitkwam, werd een succes en betekende de definitieve doorbraak van de rapper. Op het album staat ook de hit ‘Keep Ya Head Up’ een nummer over vrouwenemancipatie. Ondertussen speelde Tupac ook in verschillende speelfilms, hij stond onder meer aan de zijde van Janet Jackson in Poetic Justice. 

De muziekindustrie maakte in de jaren 90 een stortmachtige ontwikkeling door. Veel underground genres zoals grunge, punk en alternatieve rock werden steeds populairder en kwamen via TV-zenders als MTV ook bij het grotere publiek terecht. Hetzelfde gold voor gangsterrap, het genre was in de jaren 80 nog nauwelijks bekend was onder het grote publiek, werd ineens primetime uitgezonden bij MTV. Rappers als Tupac, maar ook Nas, Dr. Dre en Jay-Z werden in de jaren 90 ineens wereldsterren. 

Uiteindelijk boekte Tupac zijn grootste succes in 1996 met het album All Eyez on Me. Het was zijn eerste album onder de platenmaatschappij Death Row Records en werd een gigantisch succes. Volgens critici was dit Shakurs beste album en dat was ook te zien aan de verkoopcijfers, binnen een week werden er meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. All Eyez on Me wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de meest invloedrijkste albums uit de rapgeschiedenis en werd meer dan 10 miljoen keer verkocht.

De keerzijde van de hiphopscene 

In de jaren 90 ontstond er in de hiphopscene een groeiende rivaliteit tussen de rappers uit de oostkust van Amerika en de westkust. Deze East Coast/West Coast vete ging voornamelijk tussen de twee grote hiphop platenlabels uit die tijd. Death Row Record, waar Tupac zich later bij zou aansluiten, vertegenwoordigde de westkust en Bad Boys Records van Tupacs rivaal The Notorious B.I.G. vertegenwoordigde de oostkust. Toen Tupac in 1994 in New York was om een nummer op te opnemen, werd hij in de lobby van een hotel opgewacht door twee gewapende overvallers. Tupac werd bij deze overval neergeschoten en werd met vijf schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. Hij werd behandeld aan zijn verwondingen en verliet dezelfde dag, op afraden van zijn arts, alweer het ziekenhuis. Later claimde hij dat de overval opgezet was door zijn rivalen aan de oostkust, maar dit is nooit bewezen. 

Veel tijd om bij te komen van de schietpartij had Tupac niet, want een dag later stond hij voor de rechtbank in een verkrachtingszaak. Volgens het slachtoffer had Tupac haar twee jaar eerder mee naar een hotelkamer genomen, waar hij en vrienden van de rapper haar verkracht zouden hebben. Tupac ontkende dat hij hier zelf aan mee gedaan zou hebben, maar zei zich wel schuldig te voelen voor wat er met de vrouw gebeurd was. Tupac werd veroordeeld tot een celstraf van vier en een half jaar. Uiteindelijk werd Tupac na acht maanden vrijgelaten, nadat platenlabel Death Row Records zijn borg van 1,4 miljoen dollar had betaald.

Overlijden

Op 7 september 1996 verbleef Tupac met zijn platenbaas Suge Knight in Las Vegas voor de bokswedstrijd van Mike Tyson. Na de wedstrijd reden Tupac en Knight over de Las Vegas boulevard op weg naar een afterparty. Bij een stoplicht dook er plots een witte Cadillac naast hen op waarvan de inzittende, of inzittenden, het vuur openden op Tupac en Knight.   Knight, die de auto waarin hij zat bestuurde, vlucht weg en werd vrij snel later staande gehouden door een verkeersagent. Bij het zien van de staat waarin de gewonde Tupac verkeerde riep de agent direct de hulpdiensten op. De rapper werd naar het ziekenhuis in Las Vegas gebracht waar ze hem in een kunstmatige coma brachten. De artsen slaagde er echter niet in om Tupac te redden, na zes dagen overleed hij aan zijn verwondingen. 
Bij de schietpartij werd Tupac vier keer geraakt, waarvan twee keer in zijn borst. Een van de kogels boorde zich door zijn long waar de kogel vast bleef zitten. Dit zou hem uiteindelijk fataal zijn geworden. Tupac Shakur werd maar 25 jaar oud.

De moordzaak

Tot op de dag van vandaag is de dood van Tupac gehuld in mysterie en gaan er vele theorieën rond over de moord. De politie van Las Vegas wees eerst Orlando Anderson aan als verdachte, hij zou eerder op de avond ruzie met Tupac en Knight gehad hebben. Tot een veroordeling kwam het echter niet, Anderson werd slechts een keer verhoord. Twee jaar later kwam Anderson zelf om, bij een schietpartij, die overigens niks met de zaak rondom Tupac te maken had. 

Veel fans van Tupac vermoedden dat Tupacs grote rivaal The Notorious B.I.G. te maken zou hebben met de dood van hun idool, maar concreet bewijs daarvoor er nooit geweest. Zes maanden na dood van Tupac werd ook The Notorious B.I.G. neergeschoten.  

Verdachte gevonden?

Op 29 september 2023 werd Duane D’ Davis gearresteerd op verdenking van de moord op Tupac Shakur. De Amerikaanse openbare aanklager zei een sterk vermoeden te hebben dat David verantwoordelijk is voor de dood van de rapper. Davis is in het verleden al eens ondervraagd, omdat er vermoedens waren dat hij in de auto zat waaruit het vuur op Tupac werd geopend. Echter, er was toen niet genoeg bewijs om tot een veroordeling te komen. Dat bewijs lijkt er nu wel te zijn, In de zomer van 2023 werd het huis van Davis doorzocht en werd veel materiaal in beslag genomen. Of er tussen dat materiaal ook definitief bewijs voor Davis’ betrokkenheid bij de moord zit, zal tijdens een rechtszaak moeten blijken. 

Wel is duidelijk dat Tupac Shakur een blijvende indruk heeft achtergelaten op de muziekindustrie. De grote sterren van de huidige hiphopindustrie noemen bijna allemaal de naam Tupac als gevraagd werd wie hun grote inspiratie was. 
In 2017 werd Tupac postuum toegevoegd aan de Rock & Roll Hall of Fame en in 2023 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Bronnen:

Biography.com - Tupac Shakur
Britannica - Tupac Shakur 
NOS 
Wikipedia - The Murder of Tupac Shakur
 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.