Geen afbeelding beschikbaar

Uitreiking Militaire Willems-Orde

Je stond er verder niet bij stil, maar ik vond het destijds wel een geweldige eer.

Aldus de 94-jarige Britse veteraan Kenneth G. Mayhew over de uitreiking van zijn Militaire Willems-Orde in 1946. Vanwege zijn hoge leeftijd ging men er lange tijd van uit dat de oud majoor al overleden zou zijn, maar een paar maanden geleden werd ‘ontdekt’ dat hij nog in leven was. Hiermee komt het aantal nog levende dragers van de Willems-Orde op acht, waaronder zes Nederlanders, één Amerikaan en nu dus ook één Brit.

Mayhew maakte op D-Day, 6 juni 1944, deel uit van de Geallieerde landing op het strand van Normandië. Vervolgens vocht de Brit onder andere in Noord-Frankrijk en was hij in Nederland betrokken bij de mislukte Operation Market Garden. Mayhew verdiende zijn Willems-Orde voor “uitstekende daden van moed, beleid en trouw” bij de bevrijding van Weert, Venray en Overloon. Omdat hij echter vlak daarna vanwege zijn verwondingen naar Engeland werd verscheept, kreeg de ridder de onderscheiding nooit persoonlijk uitgereikt. In 1946 ontving Mayhew zijn medaille uiteindelijk alsnog, via de post.

Na de oorlog was Mayhew nog een keer te gast op een receptie van koningin Juliana en prins Bernhard, maar daarna ging het contact met Nederland verloren. Pas afgelopen september, toen de veteraan aanwezig was op een herdenking in Venray, werd de achtste drager van de Willems-Orde opnieuw ‘ontdekt’. Vermoedelijk zijn er nog drie dragers van de Willems-Orde, twee Canadezen en één Brit, die nog in leven zijn, maar met wie het contact eveneens verloren is gegaan.

Zie dit artikel voor meer historische achtergrond bij de Willems-Orde.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!