Geen afbeelding beschikbaar

Uniek Duits watervliegtuig uit WOII geborgen

In Noorwegen is een groep wetenschappers erin geslaagd een Duitse Heinkel He-115 torpedobommenwerper te bergen uit een fjord bij het eiland Prestøya. Daar verdween het toestel ruim 70 jaar geleden onder water na een mislukte landing. Ondanks het lange verblijf op de zeebodem verkeert het toestel nog in opmerkelijk goede staat. Experts vermoeden zelfs dat de Heinkel nog in staat zal zijn om te vliegen.

De locatie van de Duitse Heinkel He-115 bommenwerper werd voor het eerst ontdekt in 2005 door een team van Noorse kaartmakers. Zij waren bezig met het testen van nieuwe sonar-apparatuur toen zij voor de kust van het eiland Prestøya een vliegtuigwrak aantroffen. Duikers stelden al snel vast dat het ging om Duits watervliegtuig van het type Heinkel, waarvan er slechts 300 gemaakt zijn en er nog nooit een werd teruggevonden. Vanwege de minimale stroming in de fjord en de lage hoeveelheid zuurstof in het water bleek het toestel nog in zeer goede staat te verkeren.

De Noorse luchtmacht nam de Heinkel-bommenwerper in 1939 over van Nazi-Duitsland. De aankoop van het toestel kon echter niet voorkomen dat Noorwegen nog geen jaar later door datzelfde Duitsland werd veroverd. De Duitse Luftwaffe confisqueerde de Heinkel vervolgens en zette het watervliegtuig in om Geallieerde schepen te bombarderen. Het ging echter mis op 29 december 1942, toen het toestel probeerde te landen voor de kust van Prestøya. Een van de drijfveren van het toestel brak af, waardoor de Heinkel omsloeg. De drie Duitse bemanningsleden wisten zichzelf tijdig in veiligheid te brengen, maar het toestel zelf verdween naar de zeebodem.

Nadat een groep Noorse wetenschappers maandenlang geld inzamelde en de bergingsactie zorgvuldig plande, lukte het vorige maand om het unieke watervliegtuig van de bodem te halen. Vervolgens werd de Heinkel met een sleepboot naar Hafrsfjord gebracht, waar het toestel met een hijskraan uit het water werd getild. “Het vliegtuig zag eruit alsof het pas gisteren was gezonken”, aldus Oliver Scott, een ooggetuige van de operatie. “Je kon de swastika nog op het staartstuk zien staan en het machinegeweer was zelfs nog voorzien van ammunitie”.

De Heinkel ligt inmiddels opgeslagen in het luchtvaartmuseum in Stavanger, waar het eerst twee jaar bewaard zal blijven in een zoetwatertank. Vervolgens zal het toestel gerestaureerd worden en een prominente plaats krijgen in het museum. Vanwege de goede conditie van het toestel hebben sommige experts zelfs nog de hoop dat de meer dan 70 jaar oude Heinkel ooit nog zal vliegen.

Voor meer plaatjes en videobeelden van de berging, zie het bronartikel van The Daily Mail.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.