Vaderdag

Vaders worden vandaag verrast door een ontbijtje op bed en een mooie tekening gemaakt door hun kinderen. Het is weer Vaderdag! Sinds wanneer is er sprake van deze traditie, om Vaderdag te vieren?

In 1909 introduceerde Sanora Smart Dodd Vaderdag in Washington. Haar vader was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Door de dood van zijn vrouw op het kraambed, stond hij alleen voor de zorg van zijn zes kinderen. Sanora besloot toen zij volwassen was het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht te brengen naar voorbeeld van Moederdag dat was geïntroduceerd door Anna Jarvis.

Op 19 juni 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane in Washington. De dag werd officieel erkend toen Nixon president was in 1972. In Nederland bestaat Vaderdag sinds de jaren ’60 en werd in de jaren ’70 en ’80 populair. Bijna over de hele wereld wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag van juni. In België is het een week eerder.

Meer weten

In Het logboek van de zeevaarder neemt poolreiziger Huw Lewis-Jones ons mee op ontdekkingsreis aan de hand van originele logboeken, brieven en dagboeken. Kijk mee over de schouders van nautische ontdekkingsreizigers!

 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!