geschiedenis vaderdag

Vaderdag

Vaders worden vandaag verrast door een ontbijtje op bed en een mooie tekening gemaakt door hun kinderen. Het is weer Vaderdag! Sinds wanneer is er sprake van deze traditie, om Vaderdag te vieren?

In 1909 introduceerde Sanora Smart Dodd Vaderdag in Washington. Haar vader was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Door de dood van zijn vrouw op het kraambed, stond hij alleen voor de zorg van zijn zes kinderen. Sanora besloot toen zij volwassen was het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht te brengen naar voorbeeld van Moederdag dat was geïntroduceerd door Anna Jarvis.

Eerste Vaderdag

Op 19 juni 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane in Washington. De feestdag ter ere van vaders sloeg aan. In 1924 steunde president Coolidge ondersteunde de dag al in 1924, maar daarmee was de dag nog niet officieel. Vaderdag werd officieel erkend toen Nixon president was in 1972.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Vaderdag in Nederland

Vaderdag sloeg over naar Europa. In Nederland werd het idee voor Vaderdag in de jaren 30 omarmd, al viel de dag toen nog in oktober. In 1948 werd besloten om 'in navolging van Amerika' de dag te verplaatsen naar juni. Oktober zat te dicht op feestdagen als Sinterklaas en Kerstmis, waardoor Vaderdag ondergesneeuwd raakte. Het initiatief voor de datumverandering van de Nederlandse vaderdag werd genomen door de Nederlandsche Bond van Herenmodedetaillisten, die daarmee graag in de pas wilden lopen met andere landen. Bijna over de hele wereld wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag van juni, maar niet overal. In België is Vaderdag een week eerder.

Bronnen:

Leeuwarder Courant 11 juni 1948

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.