geschiedenis moederdag

Oorsprong van Moederdag

Op de tweede zondag van mei vieren we traditiegetrouw Moederdag. Vaak wordt gezegd dat deze dag is uitgevonden door de media en de commercie, maar een dag ter ere van moederfiguren is al terug te vinden in het oude Griekenland. De oorsprong van Moederdag zoals wij het nu kennen is echter afkomstig uit Amerika.

Moederdag heeft verschillende oorsprongen. Zo werden in het klassieke Griekenland de Rhea, de grote Moeder der Goden vereerd en de Romeinen kenden al een soort 'Moederdag', die niet jaarlijks plaatsvond, maar maandelijks. Verering van moederfiguren vindt overigens nog steeds plaats: de katholieke kerk vereert al eeuwenlang de moeder van Jezus, Maria. Al lijkt die verering weinig op onze 'moederdag'. 

Woodrow Wilson en moderne moederdag

In Amerika kwam de Moederdagtraditie in 1870 op gang. Julia Ward How startte een grote publiciteitscampagne voor een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. De dag werd echter pas echt populair in 1907, toen Anna Marie Jarvis haar eigen moeder begon te eren, nadat die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) voor medicijnen en andere goederen voor moeders had gezorgd. In 1914 besloot de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag  Mother’s Day zou zijn.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Populaire cadeau's

Nederland nam deze traditie in 1925 over. Hier wordt ook op de tweede zondag van mei Moederdag gevierd. Moeders worden echter in veel landen op andere dagen geëerd, maar meestal wel in de maanden april, mei of juni. Eerst kregen moeders vaak alleen een bos bloemen, in de jaren ’60 werden huishoudelijk apparaten een populair cadeau. Vaders hebben ook hun eigen vaderdag. Zij worden in Nederland sinds de jaren ’60 op de derde zondag van juni geëerd.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.