De schooltandarts

Verdwenen beroep: de schooltandarts

Vrijwel iedereen die het zich herinnert heeft trauma’s aan de schooltandarts. Een of twee keer per jaar parkeerde het gevreesde busje van de tandarts op het schoolplein en moesten alle kinderen verplicht langs ter controle. Hoewel sommige basisscholen, met name in Amsterdam, nog steeds af en toe een schooltandarts laten komen is het tegenwoordig een vrijwel verdwenen beroep.


Hygiëne


In 1904 bezocht de eerste schooltandarts een basisschool in Zaandam. Het was een logisch gevolg van de in de 19e eeuw groeiende overtuiging dat de overheid verantwoordelijk was voor de volksgezondheid en daarom hygiëne onder de bevolking moest stimuleren. Vooral in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam kwamen veel infectieziekten zoals cholera en tyfus voor, maar met name kinderen uit achterstandswijken zagen zelden een dokter. De schoolarts en schooltandarts boden uitkomst en konden gratis controleren of ze nog gezond waren.


Trauma’s


In kleine groepjes werden de leerlingen naar de ‘bekkenbeul’ gestuurd. Die bijnaam kreeg de schooltandarts al snel, omdat hij vaak zonder verdoving in de gaatjes boorde en kiezen trok en daarbij vaak ruw en hardhandig te werk ging. Hoewel die behandeling geen fijne herinneringen opleverde, motiveerde de angst voor gaatjes kinderen vaak wel om beter hun tanden te poetsen.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Concurrentie


De huis- en tandartsen zagen de nieuwe collega’s in het begin als indringers in hun werkveld. En ook de onderwijzers waren vaak niet gediend van een nieuwe volwassene die hun autoriteit aantastte in het klaslokaal. Desondanks werd de schooltandarts vooral na de Tweede Wereldoorlog een vaak geziene gast op het speelplein. Doordat er meer suiker gegeten werd en het belang van een sterk en gezond gebit beter bekend was, werd hij vaker uitgenodigd.


Verdwenen


Tegenwoordig is de schooltandarts grotendeels verdwenen. Uitbreidingen in het zorgstelsel hebben ertoe geleid dat kinderen tot 18 jaar voor de meeste behandelingen gratis naar de tandarts kunnen, waardoor ouders meestal zelf een afspraak maken. In achterstandswijken in grote steden waar dat nog niet gebeurt, komt nog wel af en toe een schooltandarts om toezicht te houden op het poetsgedrag van de kleintjes. En gelukkig voor hen heeft de moderne schooltandarts tegenwoordig wél verdovingen bij zich.


Bronnen:


Afbeelding:


Dr. Drew H. Turner treating Loretta Delores Vincent in the Duval County dental trailer, Florida 1947. [Public Domain via Wikimedia Commons]

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.