Geen afbeelding beschikbaar

Verwoesting Hannover in de Tweede Wereldoorlog

Bij werkzaamheden in het oude stadsgedeelte van Hannover deden bouwvakkers dinsdagochtend een bijzondere ontdekking. De vondst betrof een Amerikaanse bom uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is de bom onschadelijk gemaakt, maar het herinnert de stad aan haar verleden. In de Tweede Wereldoorlog werd Hannover grotendeels verwoest door luchtaanvallen van de geallieerden.


Hannover was aan het begin van de Tweede Wereld oorlog een belangrijke handelsstad. Er bevonden zich een groot aantal handelswegen en veel bedrijven zoals Continental AG die auto onderdelen produceerde en M.N.H. Maschinenfabrik Niedersachsen die tanks produceerde. Het grote strategische belang van de stad was voor de geallieerden reden genoeg om tot actie over te gaan.


Bombardementen op Hannover


Vanaf midden 1940 tot begin 1945 werd Hannover gebombardeerd. Niet alleen de industrie kreeg het zwaar te verduren ook hele woonwijken werden weggevaagd. Een van de meest destructieve luchtaanval was die van 27 en 28 september 1943. Zeshonderd geallieerde vliegtuigen gooiden 2.100 ton aan bommen op de stad, bij deze aanval kwamen 200 mensen om het leven maar verwoestte vooral veel bouwwerken. Twee weken later was het opnieuw raak. Op 8 en 9 oktober 1943 raakten 250.000 mensen hun huis kwijt en werden 1245 mensen gedood.


Verwoesting en heropbouw van Hannover


Hannover werd op 10 april 1945 ingenomen door Amerikaanse soldaten van het 84ste Infanterie Divisie. Door de oorlog was negentig procent van de stad verwoest en waren er in totaal meer dan zesduizend doden gevallen. De geallieerden hadden met 88 aanvallen de stad in puin gelegd. Tweederde van de gebouwen stond niet meer overeind en er werd 6,3 kubieke meter puin geruimd. Bijna alle historische monumenten waren vernietigd en van de oude binnenstad was nog amper iets over.


Hannover na de Tweede Wereldoorlog


Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de architect Rudolf Hillebrecht opdracht om de stad op te bouwen volgens de nieuwe stedenbouwkundige ideeën. Veel van de verwoeste monumenten werden hierbij ook weer opgebouwd. De Aegidienkerk werd echter niet opgebouwd, de ruïne is een gedenkteken aan de verwoesting van de stad. Hannover is een van de meest getroffen steden van de Tweede Wereldoorlog. Het aantal doden door bombardementen ligt in de steden Hamburg en Dresden echter hoger.


Op dinsdag 27 augustus 2013 werd in het oude stadsgedeelte van Hannover een Amerikaanse bom gevonden, die waarschijnlijk afkomstig is van één van de bombardementen op de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onschadelijk maken van de bom zorgde ervoor dat het centrum van de stad ontruimd moest worden en 9000 mensen hun huis tijdelijk uit moesten.


 

Bronnen


 -           Germanhistorydocs.org, Report on British (..),


-            Josschmitz.nl, Hannover


-            Nemet sorstragedia.org, Terror bombing Hannover


-            Aircrewremembered.com, Mission: Hannover, (2012)


 


 


 


 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.