Geen afbeelding beschikbaar

Waffen SS pleegt massamoord in Distomo

De Griekse minister-president Tsipras zoekt naar manieren om Duitsland herstelbetalingen uit de Tweede Wereldoorlog te laten doen. Tsipras herinnert Duitsland aan de schadevergoeding die het land nog moet betalen als gevolg van de massaslachting in het dorp Distomo. Deze slachtpartij was een vergeldingsactie van de Duitse Waffen SS om een hinderlaag van het Griekse verzet te wreken.

Toen de geallieerde invasie van Europa op 6 juni 1944 begon, groeide in Griekenland de hoop dat de oorlog snel zou eindigen. Kort nadat het nieuws over D-Day Griekenland bereikte, lokte het Griekse verzetsleger op 10 juni een Duits konvooi in een hinderlaag. Daarbij kwamen ongeveer 40 Duitse soldaten om. De Duitse troepen kregen uiteindelijk de overhand, en 12 Griekse verzetsstrijders werden gevangen genomen.

Massamoord in Distomo

Het Duitse legerbestuur besloot de aanval te wreken. 60 vrachtwagens met Duitse soldaten reden naar het nabijgelegen dorpje Distomo, en de 12 Griekse gevangenen werden meegenomen. De verzetsstrijders werden op een rij gezet voor de basisschool van het dorp en werden geëxecuteerd voor de ogen van de dorpsbewoners. Daarna begonnen de Duitsers drie dagen lang de bevolking van Distomo af te slachten. Een overlevende schreef over de slachting: “de Duitsers staken met bajonetten baby’s in hun wiegjes, ze staken zwangere vrouwen neer, en ze onthoofdden de dorpspriester”. In totaal kwamen 218 mensen om bij de massamoord van Distomo.

Schadevergoeding

In 2000 bepaalde de hoge rechter in Griekenland dat de nabestaanden van de slachtpartij recht hebben op een schadevergoeding van miljoenen euro's. Duitsland heeft nog geen gehoor gegeven aan deze uitspraak. Nu de discussie over de herstelbetalingen aanwakkert, komt de schadevergoeding voor de nabestaanden van de slachtoffers van Distomo opnieuw onder de aandacht.

 

Dit artikel verscheen eerder op isgeschiedenis.nl en is aangepast.

<h3>Bronnen</h3>
NOS.nl,<a title="Athene voert druk op Berlijn (...) - op NOS.nl" href="http://nos.nl/artikel/2024064-athene-voert-druk-op-berlijn-op-voor-herst... target="_blank"> 'Athene voert druk op Berlijn (...)'</a>
Wikipedia, <a title="Bloedbad van Distomo - op Wikipedia" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_Distomo" target="_blank">Bloedbad van Distomo</a>
Distomo.gr, <a title="Massacre - op distomo" href="http://www.distomo.gr/history/massacre.htm" target="_blank">'massacre'</a>

&nbsp;

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.