Hepatitis

Wereld Hepatitis Dag

“Door de bijwerkingen van de medicijnen heb ik altijd hoofdpijn en pijn in mijn botten. Ik ben vaak misselijk” aldus een hepatitis C patiënt. “De behandeling ervaar ik als erg zwaar, ik had het niet zo erg verwacht”. De besmetting liep hij ongemerkt op bij een chirurgische ingreep.

Een op de twaalf mensen is besmet met hepatitis B of C. Met het thema ‘Am I number twelve?’ wil de Wereld Hepatitis Dag dit jaar de aandacht vestigen op de leveraandoening. Het is de vierde keer dat het internationale initiatief plaatsvindt. De initiatiefnemers, The World Hepatitis Alliance hebben wereldwijd al meer dan 600 activiteiten ondernomen. Het doel van de dag is om bewustwording te creëren, stigmatisering tegen te gaan en preventie te stimuleren.

Hepatitis betekent leverziekte. Het kan zowel acuut als chronisch voorkomen. Afrika, Zuid-Amerika en Azië vormen de hoogste risicogebieden om de ziekte op te lopen. Al in de vijfde eeuw voor Christus beschreef men de symptomen van de ziekte. Pas in de Tweede Wereldoorlog kwamen artsen erachter dat het om een virus ging. De Britse Arts MacCallum maakte in 1947 onderscheid tussen de vormen A en B. A wordt door voedsel en drinkwater verspreid en B door bloedcontact. Net als variant C, die pas eind jaren negentig werd ontdekt. De voornaamste symptomen zijn braken, diarree, misselijkheid en donkere urine. Maar vele mensen lopen jaren met de ziekte rond zonder klachten.

Afbeeldingen:

Meer weten

Meer lezen over: 

Tijdperken: 

Inhoudelijke tags: 

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!