Hepatitis

Wereld Hepatitis Dag

“Door de bijwerkingen van de medicijnen heb ik altijd hoofdpijn en pijn in mijn botten. Ik ben vaak misselijk” aldus een hepatitis C patiënt. “De behandeling ervaar ik als erg zwaar, ik had het niet zo erg verwacht”. De besmetting liep hij ongemerkt op bij een chirurgische ingreep.

Het doel van de Wereld Hepatitis Dag is om bewustwording te creëren, stigmatisering tegen te gaan en preventie te stimuleren.

Hepatitis betekent leverziekte. Het kan zowel acuut als chronisch voorkomen. Afrika, Zuid-Amerika en Azië vormen de hoogste risicogebieden om de ziekte op te lopen. Al in de vijfde eeuw voor Christus beschreef men de symptomen van de ziekte. Pas in de Tweede Wereldoorlog kwamen artsen erachter dat het om een virus ging. De Britse Arts MacCallum maakte in 1947 onderscheid tussen de vormen A en B. A wordt door voedsel en drinkwater verspreid en B door bloedcontact. Net als variant C, die pas eind jaren negentig werd ontdekt. De voornaamste symptomen zijn braken, diarree, misselijkheid en donkere urine. Maar vele mensen lopen jaren met de ziekte rond zonder klachten.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.