Geen afbeelding beschikbaar

Windmolens

In 2020 moet het aantal windmolens in Nederland verdrievoudigd zijn.

Dit stelt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen. De minister heeft dit in een overeenkomst met de energiesector, de zogenaamde Green Deal, vastgelegd.

Het gebruik van molens is geen nieuwe uitvinding. De eerste keer dat er van de kracht van wind gebruik werd gemaakt, was nadat de Griekse ingenieur Heron van Alexandrië in de eerste eeuw na Christus een ‘windwiel’ uitvond om een machine aan te drijven. Er wordt echter beweerd dat de Babylonische keizer Hammurabi al in de zeventiende eeuw voor Christus gebruik maakte van de kracht van de wind om het land te irrigeren.

Als de oorsprong van de modernere windmolens wordt Perzië genoemd. Hier zouden in de negende eeuw na Christus al windmolens zijn gebruikt. Als gevolg van de kruistochten zouden de windmolens in Europa zijn overgenomen, waarna het fenomeen wereldwijd werd verspreid door het kolonialisme van de Europeanen.

Nederland staat bekend om zijn gebruik van windmolens om water weg te pompen en zo grote gebieden van Nederland droog te leggen. De oorspronkelijke functie van de molens was om graan te vermalen. Tegenwoordig wordt er in Nederland veel gebruik gemaakt van molens om duurzame energie op te wekken. Minister Verhagen probeert dit te stimuleren door het aantal windmolens te laten stijgen.

Rubrieken: 

Partners: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.