Home » Tips
De onbekende escher huis van het boek den haag

Ontdek het oudste boekenmuseum ter wereld in Den Haag

Huis van het boek bevindt zich in een prachtige historische locatie aan de Prinsessegracht. Ooit woonde hier verzamelaar baron Willem Hendrik van Westreenen van Tiellandt (1783- 1848) te midden van zijn kostbare boeken. Nu viert het museum nog steeds de liefde voor het boek. Wie houdt er niet van boeken? Als bezoeker krijg je de kans om middeleeuwse handschriften met handgeschilderde miniaturen op perkament te zien. Eeuwenoude gedrukte boeken in fraaie leren banden en bijzondere moderne boeken gemaakt door kunstenaars.

Ben je nieuwsgierig naar de makers van boeken? Volg een workshop en leer iets over letters, papier, illustraties en boekbanden. Dit is allemaal te zien en doen in Huis van het boek.  

Nu te zien in Huis van het boek

‘De onbekende Escher’ verlengd t/m 4 februari 2024!

In deze tentoonstelling zie je werk dat M.C. Escher in opdracht maakte. Een deel hiervan, waaronder originele tekeningen, was nog niet eerder voor het grote publiek te zien. Het zijn, vaak opvallend kleurige, boekillustraties, programmaboekjes, ex librissen, ontwerpen voor postzegels en bankbiljetten. Een van de topstukken uit de collectie is het boek Regelmatige vlakverdeling dat Escher in 1958 maakte voor Stichting De Roos.  

gordel van papier huis van het boek

‘Gordel van papier’ te zien t/m 25 februari 2024

Ontdek in ‘Gordel van papier’ de rol van de boekdrukkunst in de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. De tentoonstelling gaat over de opkomst van het gedrukte boek in Indonesië in de periode 1816- 1957. In de tentoonstelling zijn o.a. te zien: Indonesische lontarhandschriften, geïllustreerde pustaha’s van boombast, letterproeven van Javaanse letters, het eerste door een Indonesiër gedrukte boek uit 1827, koloniale schoolboeken, wetboeken voor Nederlanders en ‘inlanders’, het ‘Nederlands-Indisch oorlogsspel’ uit 1903 en revolutionair drukwerk. Allemaal gemaakt in Indonesië. Het drukwerk laat ook zien hoe het verlangen naar een vrij Indonesië allang voor de Indonesische revolutie in drukwerk gevangen werd. 

De tentoonstelling biedt een intrigerende inkijk in de ontwikkelingen binnen de (post)koloniale samenleving. Ook zien we drukwerk dat aangeeft hoe scherp er gediscrimineerd werd en hoe het verlangen naar een vrij Indonesië allang voor de Indonesische revolutie in drukwerk gevangen werd. Van dat laatste getuigt onder meer het iconische, zeldzame tweetalige geschrift uit 1913 ‘Als ik eens Nederlander was…’ van Soewardi Soerjaningrat waarvan de facsimile in de tentoonstelling doorgebladerd kan worden.
 
 

Meer inspiratie