Home » Node
Sporthelden in de Oudheid

Sporthelden in de Oudheid

Bij sporthelden wordt meestal gedacht aan twintigste en eenentwintigste eeuwse sporthelden, zoals Johan Cruijff, Serena Williams of Mohammed Ali. Ook in de oudheid waren er al sporthelden, vooral bij de Olympische spelen. Deze spelen werden voor het eerst in 776 voor Christus gehouden. Toen was er slechts één onderdeel; hardlopen. Later groeide het uit tot een groot sportevenement, waar ook sporthelden bij hoorden.


Gymnasion


De Oude Grieken deden in vergelijking met andere volkeren veel aan sport. Elke Griekse stad telde wel één of meer gymnasia, waarin sport en militaire training hand in hand gingen. Het gymnasion werd door de drukte ook wel ‘de tweede agora’ genoemd. Sport was bij de Grieken uiterst competitief en individualistisch. In het gymnasion werd vooral getraind in diverse loopnummers zoals de vierhonderd meter en de langeafstandsloop. Ook werd getraind op boksen en worstelen.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Wedstrijden


In het gymnasion werden op bepaalde tijden toernooien georganiseerd. Hierin kon de jonge mannen, verdeeld in leeftijdsklassen van 12 tot 30 jaar, zich uitleven in wedstrijden. Sommige wedstrijden waren belangrijker dan anderen. De Olympische Spelen waren het hoogst haalbare doel. De prijzen konden bij de wedstrijden uiteen lopen; zo kregen wedstrijden als de Olympische spelen een krans van twijgen uit een olijfboom en andere wedstrijden een geldprijs. Die gymnasia en alle bijbehorende wedstrijden, waren overigens echte mannenbolwerken. Vrouwen deden nauwelijks aan sport. Alleen in Sparta werden de vrouwen getraind in speerwerpen, worstelen en discuswerpen. Hierdoor zouden ze later sterke Spartaanse soldaten voortbrengen, geloofde men.


Huldiging sporters


Na de wedstrijden vond net als nu een prijsuitreiking plaats. In de sommige bronnen wordt vermeld dat alleen de eerste plaats een prijs kreeg, bij andere bronnen kreeg iedereen een prijs. Records werden toen nog niet bijgehouden omdat de eeuwige roem belangrijker was. De sporters werden ook vaak gehuldigd met een overwinningslied. Dezen liederen werden gezongen bij de thuiskomst van een atleet in de stad.


Beroemde Olympiërs


Door die wedstrijden onstonden er ook in het Oude Griekenland al echte sporthelden. Een beroemde worstelaar uit de Oudheid was Milo van Croton (540 v.CHr.). Hij werd door zijn fans als de reïncarnatie van Heracles gezien. Hij werd in totaal zes keer olympisch kampioen. Het gerucht ging dat hij elke dag een rund at zodat hij sterk bleef. Ook hardloper Leonidas van Rodos werd twaalf keer olympisch kampioen op de onderdelen 200m, 400m en rennen met een harnas aan. Hij was daarmee de succesvolste olympisch kampioen in de oudheid. Pas in 2016 werd dit record verbroken, toen Michael Phelps zijn 13de individuele gouden medaille haalde. Theagenes van Thasos en Kleitomachos waren als boksers vooral bekend om hun kracht. Beiden waren erg succesvol en groeiden uit tot de grote sporthelden van hun tijd. 

Bronnen:

 

Isgeshiedenis.nl: Griekse atleten
Magazine.nationalgeographic.nl: Sporten oude Grieken
Wol.jw.org: Sport in Griekenland

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: Isthmian Games

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.