Geschiedenis Magazine nr 3 van 2018

Joden in en kort na de oorlog

Het wrede lot dat veel Nederlandse Joden trof, is nog altijd onderwerp van discussie. We bekijken hoe de Joodse Raad hier functioneerde in vergelijking met andere landen. Hoe verliep bijvoorbeeld din invoering van de Jodenster? En hoe gin g de overheid om met Joden die in 1945 terugkwamen uit de contentratiekoampen. Er zijn ook mensen voor de nazi's gevlucht. Wie hielpen hen op weg door Frankrijk?

Cassandra

Wat heeft klimaatactivist Al Gore gemeen met Cassandra, de mythische priesteres uit de Oudheid? Beiden brengen een onheisboodschap en beiden stuiten op ongeloof. De vergelijking tussen Gore en Cassandra past zo goed dat deze duizenden hits op levert in Google. Ook in ander opzicht is Cassandra verrassend modern. Ze maakte iets mee waardoor ze zo een duit in het zakje zou kunnen doen in het #MeToo-debat. 

De radicale King

Vijftig jaar geleden is het dat Martin Luther King in Memphis vermoord werd. Hij was daar om stakende vuilnismannen te steunen, meest zwarte Amerikanen. King was eerder welkom in het Witte Huis, maar president Johnson moest toen niets meer van hem hebben. King blééf namelijk actievoeren, al waren zijn oorsponkelijke eisen ingewilligd. Hoe is deze radicale houding van King te rijmen met zijn verzoenende imago?