Home » Reportage
Agatha Christie

Agatha Christie: een van de grootste schrijfsters uit de geschiedenis

Sherlock Holmes en Monk, twee van ‘s werelds beste detectives, al bestaan ze niet echt. Tot de lijst van beroemde fictieve detectives behoren ook Hercule Poirot en Miss Marple, personages gecreëerd door Agatha Christie. Deze Engelse schrijfster creëerde talloze detective verhalen en is een van de grootste schrijfsters uit de geschiedenis, hoe zag haar leven eruit?

Jeugd

Agatha Christie werd geboren als Agatha Mary Clarissa Miller op 15 september 1890. Zij was de jongste van drie kinderen, met een oudere zus en broer. Agatha ging niet naar school, maar kreeg thuisonderwijs van haar moeder Clarissa. Clarissa moedigde de jonge Agatha aan om te gaan schrijven, iets wat Agatha ook veel en graag deed. In 1901 overleed Agatha’s vader, en in 1905 verhuisde ze naar Frankrijk om daar een opleiding te volgen. Vijf jaar later verhuisde Agatha terug naar Engeland, waar ze verder ging met het schrijven van verhalen en gedichten.

Eerste huwelijk en eerste boek

In 1912 ontmoette Agatha tijdens een dansfeest een jonge officier van het Royal Flying Corps: Archie Christie. De Engelse werd onmiddellijk verliefd op de vliegenier, voordat het koppel echter kon trouwen, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Archie werd naar Frankrijk gestuurd, en Agatha ging als vrijwilliger werken in een Engels ziekenhuis. In december 1914 was Archie voor korte tijd met verlof in Engeland. Het paar trouwde in Bristol op kerstavond en Agatha nam Archie’s achternaam aan. Het nieuwe echtpaar kon maar kort genieten van hun huwelijk, drie dagen later moest Archie weer terug naar Frankrijk.

Tijdens de oorlog begon Agatha met het schrijven van detective verhalen. Haar eerste detective, The Mysterious Affair at Styles, schreef ze in 1916. Gedurende de oorlog was het echter niet mogelijk om dit werk te publiceren. Na afloop van de oorlog kon dit wel, en het boek werd in 1920 uitgegeven. In deze detective werd een van Christie’s meest beroemde personages geïntroduceerd: de Belgische detective Hercule Poirot.

Doorbraak en verdwijning

Na de oorlog waren Agatha en Archie in Londen gaan wonen, waar in 1919 hun dochter Rosalind werd geboren. Agatha Christie bleek een talent te hebben voor het schrijven van misdaden en er volgde meerdere detectives. In 1926 schreef Agatha The Murder of Roger Ackroyd, waarmee ze pas echt doorbrak. Het boek werd een enorm succes. Ondanks dit succes bleek 1926  geen goed jaar voor Agatha. Niet alleen overleed haar moeder, ook bekende Archie dat hij een verhouding had met een andere vrouw en dat hij Agatha zou verlaten.

In de nacht van 3 december verdween Agatha vervolgens uit haar huis, waarna er een enorme zoekactie voor de vermiste schrijfster werd opgezet. Deze zoektocht eindigde elf dagen later, toen Agatha werd gevonden in een hotel. De vermissing blijft tot op de dag van vandaag vraagtekens oproepen, aangezien Agatha claimde zich niks te herinneren en er vervolgens nooit meer over heeft gesproken. In 1928 scheidde ze van Archie.

Queen of Crime

In 1930 werd de nu veertigjarige schrijfster opnieuw verliefd, ditmaal op de archeoloog Max Mallowan. Het paar trouwde in datzelfde jaar. Ondertussen bleef Agatha doorgaan met schrijven. 1930 is ook het ‘geboortejaar’ van het personage Miss Marple, samen met Poirot een van Agatha’s meest bekende en geliefde personages.  Naast detectives schreef ze ook romans, gedichten, korte verhalen en toneelstukken. Toch waren het de misdaadverhalen waarmee Agatha zich echt vestigde als een grote naam in de wereld van literatuur. Zo kreeg ze ook bijnamen als ‘Queen of Crime’ en ‘Queen of Mystery’. Inmiddels is het werk van de beroemde schrijfster in meer dan 100 talen vertaald en zijn er zeker 3 miljoen kopieën verkocht. In 1971 reikte koningin Elisabeth II een Damehood uit aan Agatha, voor haar diensten aan de literatuur. De populaire schrijfster overleed uiteindelijk in 12 januari 1976, op 85-jarige leeftijd.

Bronnen:

Afbeelding:

  • Agatha Christie op bezoek in Nederland. 1964, Joop van Bilsen. Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.