Home » Reportage
cut nyak meutia

Cut Nyak Meutia, antikoloniale verzetsstrijder

Cut Nyak Meutia (1870 – 1910) is een Indonesische nationale heldin die actief was tijdens de Atjeh-oorlog. Haar portret staat vandaag de dag op het Indonesische bankbiljet van duizend roepia. Ze werd in 1870 geboren in Atjeh zou tijdens haar leven een grote rol spelen in het verzet tegen de Nederlandse koloniale macht in Atjeh. 

Cut Nyak Meutia trad tijdens haar leven driemaal in het huwelijk. Met haar tweede echtgenoot Teuku Muhammad (ook wel Teuku Chik Tunong genoemd) trok ze voor het eerst ten strijde tegen de Nederlanders. In 1899 leidde haar man een succesvolle aanval. Tussen 1901 en 1903 was hij verantwoordelijk voor verschillende veldslagen in het noordoosten van Atjeh waar zij aan meedeed. Haar man werd in 1905 door de Nederlanders gearresteerd en vermoord.

Ze hertrouwde met Pang Nanggroe, die ook verzetsstrijder was. Maar ook dat huwelijk duurde niet lang: in september 1910 raakte hij dodelijk gewond tijdens een gevecht. Hierna trad Cut Nyak Meutia zelf op als nieuwe commandant. Toen de Nederlandse troepen haar opspoorden verzette ze zich tot het laatste moment met het zwaard. Hierop werd het vuur op haar geopend en vond ze de dood. Ze was pas veertig jaar.


Cut Nyak Meutia staat op 15 februari 2023 in de Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender. In 2023 lees je met deze scheurkalender elke dag iets over een vrouw die een bijzondere rol in de geschiedenis heeft gehad. 

Aanbieding: Nu krijg je deze kalender (t.w.v. € 15,99) gratis bij een abonnement op Geschiedenis Magazine. 

Bestel nu 


Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.