Home » Reportage
Vodafone

De geschiedenis van Samsung: van de Galaxy GT-i7500 naar de Galaxy S23

De Samsung Galaxy serie heeft een lange weg afgelegd: van de eerste GT-i7500 in 2009 tot de S23, de Plus en de Ultra die waarschijnlijk in februari verschijnen. In dit artikel nemen we je mee met een trip down memory lane en vertellen we je wat je van de nieuwe modellen kunt verwachten.

De GT-i7500

De geschiedenis van de Galaxy begint in 2009 als het eerste exemplaar uitkomt, de GT-i7500. De telefoon kan worden gezien als Samsung’s reactie op de iPhones van Apple, die op dat moment de beste op de markt waren. Het toestel draaide op Android, het besturingssysteem dat nog in ontwikkeling was, maar inmiddels de standaard is geworden voor nieuwe telefoons van de smartphonefabrikant.

Het toestel had 8GB opslaggeheugen. Vergeleken met de hedendaagse standaard van 128GB of 256GB lijkt dit erg weinig, maar rond 2009 was dit heel normaal. Ook de eerste iPhones hadden 8 of 16GB opslagruimte.

Het eerste succes: de Galaxy S

In 2010 kwam er een opvolger voor de GT-i7500, de Galaxy S. Deze smartphone werd meteen een groot succes. Dat kwam onder andere doordat de telefoons een groot scherm hadden, waar op dat moment behoefte aan was. De S wordt als de eerste echte Galaxy smartphone beschouwd. Ook zijn opvolger, de S2, werd opnieuw een succes toen hij uitkwam in 2011.

Nieuw: premium modellen

Bij de S10 besluit Samsung het voor de eerste keer in de geschiedenis over een andere boeg te gooien. De telefoonfabrikant kiest voor een nieuwe naam, S20, en voegt een premium model toe. Naast het basis- en Plusmodel komt er ook een Ultra-model uit. Dit wordt het vlaggenschip model met de meest uitgebreide specificaties. Dit zien we ook terug bij de opvolgers, de S21 en de S22 in 2021 en 2022.

De nieuwste paradepaardjes

De Galaxy-familie is inmiddels uitgebreid met drie nieuwe leden: de S23, Plus en Ultra en ze zien er iets anders uit dan hun voorgangers.

Het basismodel en de Plus hebben namelijk een grotere accucapaciteit. 3.900 mAh in plaats van 3.700 bij het basismodel en 4.700 mAh in plaats van 4.500 bij de Plus. Hierdoor kan je ze langer gebruiken voordat je ze op moet laden.

De hoofdcamera van de Ultra heeft de hoogste resolutie bij een Galaxy telefoon ooit, namelijk 200 megapixels! Hierdoor legt hij miljoenen kleuren vast tot in het kleinste detail. Dit zorgt voor haarscherpe foto’s met veel diepte en helderheid en een groot contrast.

Met deze indrukwekkende getallen kan je je misschien niet voorstellen dat de Galaxy GT-i7500 een camera resolutie van ‘slechts’ 5 megapixels had. Toch was dit een stuk indrukwekkender dan de iPhone 3GS, die in hetzelfde jaar uitkwam met ‘maar’ 3,2 megapixels.

Andere chip in Europese modellen

De Europese modellen hebben net als de niet-Europese modellen geen Exynos chip meer, maar de Snapdragon 8 Gen 2 chip. Deze chip werkt sneller en is energiezuiniger dan de Exynos. Hierdoor beschikken Europese Samsung fans, net als niet-Europese gebruikers, voor het eerst in de geschiedenis over een betere telefoon.

Verbeterde toestellen

In de lange reis die de Galaxy-serie heeft afgelegd, heeft Samsung de toestellen steeds verbeterd. De telefoonfabrikant heeft dat bij de nieuwe toestellen ook gedaan. Ze hebben namelijk een aantal indrukwekkende nieuwe specs waar Samsung-liefhebbers blij mee kunnen zijn.

Ook interessant: 

Partners: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt