Home » Reportage
Maskara aangebracht op de wimpers

Geschiedenis van Mascara

Mascara is vandaag de dag het populairste make-up product in Nederland. Zo’n 8 op de 10 vrouwen brengt het product af en toe aan om de wimpers te accentueren. Wist je dat mascara al eeuwenlang gebruikt wordt als schoonheidsproduct? In dit artikel ontdekken we de boeiende reis van mascara door de tijd, van de oude Egyptenaren tot de moderne cosmetica-industrie.

Het ontstaan van mascara in het oude Egypte
In het oude Egypte werd mascara al gebruikt om de ogen te verfraaien. Een mengsel van kohl en water werd samengevoegd tot een dikke pasta die vervolgens op de wimpers en oogleden werd aangebracht. Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan is de buste van Nefertiti, die ook een dikke lijn oogmake-up draagt.

De middeleeuwen en de renaissance

Tijdens de middeleeuwen verdween de fascinatie voor make-up. Het werd zelfs gezien als iets zondigs en werd vaak geassocieerd met prostituees. Wat men wel mooi vond? Een bleke huid. 

Vanaf de renaissance was het voor rijke vrouwen én mannen gebruikelijk om hun gezicht zo wit mogelijk te poederen. Hiermee wilden zij aan iedereen laten zien dat ze lekker binnen konden blijven en niet op het land hoefden te werken. Ook de kerk was in deze tijd geen voorstander van make-up. Desondanks gebruikten sommige rebelse vrouwen wel mascara en andere cosmetica. Mascara werd in deze tijd meestal gemaakt van gemalen walnootschillen. 

Revolutie in de twintigste eeuw

Een belangrijke doorbraak van de mascara zoals we die vandaag de dag kennen, werd gemaakt in 1913. Het product werd ontworpen door chemicus T.L. Williams. 

Het verhaal luidt als volgt: zijn zus Maybel werd gedumpt door haar verloofde en om hem terug te winnen, wilde Williams wat bedenken. Hij creëerde een mengsel van vaseline en houtskool en voila: een voorloper van onze huidige mascara was geboren. Zijn plan werkte. Door haar verleidelijke wimpers waren ze binnen een mum van een tijd weer een setje.

Ook voor Williams pakte het goed uit. Hij maakte er een business van en verkocht de mascara’s ook aan andere vrouwen. De naam van het bedrijf ken je misschien wel: Maybelline. Het is een kruising tussen de naam van zijn zus Maybel en een hoofdbestanddeel, vaseline. 

Innovaties en technologische vooruitgang

Sindsdien heeft de cosmetica-industrie niet stilgestaan. Zo kwam in de jaren zestig een watervaste mascara op de markt, wat een ware doorbraak betekende. Sindsdien kan je ook als je het niet droog houdt genieten van volle wimpers.

Vandaag de dag vind je mascara’s in alle soorten en maten. Van gebogen borsteltjes en volumegevende formules tot verlengende vezels. Bovendien zijn er nu ook mascara's met verzorgende ingrediënten die de wimpers gezond en sterk houden.

Van de oude Egyptenaren tot de moderne tijd heeft mascara een lange weg afgelegd. Het is zelfs een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse schoonheidsroutine van veel vrouwen.

Partners: 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!