Home » Reportage
festiviteiten val van de muur

Herdenk en vier mee: 30 jaar Vreedzame Revolutie en de Val van de Muur

Je kent de beroemde beelden van  9 november 1989 vast wel, de grenzen tussen Oost- en West-Berlijn die na 28 jaar weer voor iedereen open gingen en de gehate Muur dwars door Berlijn die door een uitzinnige menigte beklommen werd.

Voor veel Duitsers is 9 november nog steeds een bijzondere dag, een dag om stil te staan bij de val van de Muur en het einde van de DDR. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat de Friedliche Revolution (vreedzame revolutie) voor deze omwenteling zorgde. Dit jubileum jaar viert de stad Berlijn de eenwording en democratie. Overal in de stad zijn er evenementen en tentoonstellingen. Dus was je van plan om dit najaar nog een korte citytrip te plannen, ga naar Berlijn!

Van 4 tot en met 10 november houdt Berlijn een festival ter ere van het 30-jarig jubileum van de Vreedzame Revolutie en de Val van de Muur.

Berlijn zal tijdens dit festival tot één groot openluchtmuseum omgetoverd worden. Bezoekers kunnen langs ‘de route naar revolutie’ door de stad op zeven locaties (Alexanderplatz, Gethsemanekirche, Brandenburger Tor, Schlossplatz, Kurfürstendamm, East-Side-Gallery en de Stasi hoofdkantoren in Lichtenberg) getuige zijn van belangrijke gebeurtenissen uit de jaren 1989 en 1990. Je ziet gebouwgrote projecties, films  en geluidsinstallaties die de geschiedenis op deze plaatsen laten herleven. Ook zijn er concerten, lezingen, gesprekken met ooggetuigen, poëzie slams en filmvoorstellingen.

Op 9 november vindt de grande finale plaats als de hele stad tot een grote concertzaal wordt omgedoopt waar bekende musici, orkesten en bands zullen optreden en waar iedereen welkom is om dit belangrijke jubileum uitbundig en vreedzaam mee te komen vieren. 

In veel musea in Berlijn zal in tentoonstellingen aandacht worden besteed aan de Vreedzame Revolutie en de Val van de Muur. Tijdens de festivalweek zal een groot deel ook onderdeel uitmaken van de meer dan 100 evenementen die dan plaats vinden in de stad.

Meer weten?  

Hier vind je meer informatie over het programma en de festiviteiten. 

Meer weten over het dertigjarig jubileum van Die Wende? Hier vind je meer verhalen over de geschiedenis van de Berlijnse Muur en de deling tussen Oost en West. 

Ook interessant: 

Partners: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.