Home » Rubrieken

30 jaar na de val van de Muur

In 2019 is het dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Wat gebeurde er precies in Berlijn en daarbuiten? In deze rubriek praten we je bij over de belangrijkste gebeurtenissen en de hoofdrolspelers van toen, maar we vertellen je ook wat je vandaag de dag nog kan zien van de val van de Muur, dertig jaar geleden. 

Palast der Republik
Reportage - 6 nov 2019

Tijdens de val van de Muur werd op de plek van het oude Stadtschloss van Berlijn een nieuw paleis: het Palast der Republik moest een symbool voor de DDR worden.

Reportage - 4 nov 2019

Dit jaar is het het 30ste jaar van de Wende, de vreedzame revolutie die leidde tot de val van de Berlijnse Muur en het opengaan van de grenzen tussen Oost- en West-Duitsland.

Maagdenburg tijdens de DDR
Reportage - 25 okt 2019

Ook in Maagdenburg zijn nog altijd sporen te zien van de DDR, maar de stad vernieuwt ook volop!

Handshapes Berlin
Reportage - 22 okt 2019

De Nederlandse kunstenares Meike Ziegler maakt rituelen. Samen met de stad Berlijn heeft ze een ritueel bedacht om mensen van over de hele wereld met elkaar in contact te brengen: de Handshape.

festiviteiten val van de muur
Reportage - 22 okt 2019

Je kent de beroemde beelden van 9 november 1989 vast wel, de grenzen tussen Oost- en West-Berlijn die na 28 jaar weer voor iedereen open gingen en de gehate Muur dwars door Berlijn die door een uitzinnige menigte beklommen werd.

Erfurt DDR
Reportage - 18 okt 2019

In 2019 wordt het dertigste jubileum van de Wende gevierd. Wat is er gebeurd in de steden en dorpen achter de grens en hoe hebben zij zich ontwikkeld na de eenwording van Duitsland? Bijvoorbeeld in Erfurt.

Duitse binnengrens DDR
Reportage - 8 okt 2019

Op de grens tussen Oost- en West-Duitsland was de term IJzeren Gordijn goed van toepassing. Tijdens de DDR was de grens extreem zwaar beveiligd.

geschiedenis van de ddr
Reportage - 8 okt 2019

Duitsland was van 1945 tot 1991 verdeeld tussen een communistisch oostelijk deel, de DDR en een op het westen gericht westelijk deel de Bundesrepublik. Wat gebeurde er in die periode?

Ostalgie
Nieuws - 4 okt 2018

Veel voormalig Oost-Duitsers denken nog altijd nostalgisch terug aan de tijd van de DDR, waarin zij geen tweederangsburgers waren en iedereen werk had.

IJzeren gordijn
Nieuws - 1 okt 2018

Het IJzeren Gordijn was de scheidslijn tussen de kapitalistische West-Europese landen en de communistische Oostbloklanden van 1945 tot 1991.

Val van de muur
Nieuws - 9 nov 2014

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur en kwam na 28 jaar een einde aan de scheiding tussen Oost- en West Berlijn.

Abonneren op 30 jaar na de val van de Muur