Home » Reportage
beter een half ei dan een lege dop

Historische achtergrond van het gezegde: Beter een half ei dan een lege dop

Dit gezegde houdt simpel gezegd in dat iets beter is dan helemaal niets en dat het soms beter is tevreden te zijn met een beetje, als meer helemaal onbereikbaar is. Waar komt dit gezegde vandaan?


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Het idee dat je met iets kleins al tevreden moet kunnen zijn, is uiteraard al oud en komt al in de oudheid voor. Het is dan ook geen wonder dat dit gezegde niet alleen in het Nederlands bestaat, maar ook in andere talen voorkomt. In het Duits bestaat bijvoorbeeld het gezegde besser ein halbes Ei als eine leere Schale en in het Engels is er better half an egg than anempty shell.


Spreekwoorden – hoe zit het ook alweer?

Wij maken deze rubriek in samenwerking met Van Dale. De meeste informatie halen we uit het Van Dale Spreekwoordenboek, samengesteld door Dikke Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon. Daarin staan alle gangbare Nederlandse en Vlaamse spreekwoorden vind én hun geschiedenis, in woord en beeld.


Het gezegde zoals we dat nu kennen, komt voor vanaf de zestiende eeuw. In 1550 werd het gezegde opgeschreven als tIs beter een half ey dan een ydel doppe in de verzameling Kamper Spreekwoorden. In 1561 is het gezegde ook nog eens gebruikt in een zinnespel. Ook toen is het wat anders geformuleerd dan nu: tis beter een half ey dan een leghe dop.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.