Home » Reportage
beter een half ei dan een lege dop

Historische achtergrond van het gezegde: Beter een half ei dan een lege dop

Dit gezegde houdt simpel gezegd in dat iets beter is dan helemaal niets en dat het soms beter is tevreden te zijn met een beetje, als meer helemaal onbereikbaar is. Waar komt dit gezegde vandaan?


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Het idee dat je met iets kleins al tevreden moet kunnen zijn, is uiteraard al oud en komt al in de oudheid voor. Het is dan ook geen wonder dat dit gezegde niet alleen in het Nederlands bestaat, maar ook in andere talen voorkomt. In het Duits bestaat bijvoorbeeld het gezegde besser ein halbes Ei als eine leere Schale en in het Engels is er better half an egg than anempty shell.


Spreekwoorden – hoe zit het ook alweer?

Wij maken deze rubriek in samenwerking met Van Dale. De meeste informatie halen we uit het Van Dale Spreekwoordenboek, samengesteld door Dikke Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon. Daarin staan alle gangbare Nederlandse en Vlaamse spreekwoorden vind én hun geschiedenis, in woord en beeld.


Het gezegde zoals we dat nu kennen, komt voor vanaf de zestiende eeuw. In 1550 werd het gezegde opgeschreven als tIs beter een half ey dan een ydel doppe in de verzameling Kamper Spreekwoorden. In 1561 is het gezegde ook nog eens gebruikt in een zinnespel. Ook toen is het wat anders geformuleerd dan nu: tis beter een half ey dan een leghe dop.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 13 oktober 23:59 u. een abonnement.

Van 1 tot en met 9 oktober organiseert Museum Bronbeek in Arnhem de Week van de Koloniale Geschiedenis. Thema: Wat een ramp. Kom ook!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 13 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!