Home » Reportage
Cadeau

Waarom geeft men elkaar cadeaus?

December is bij uitstek de maand waarin er veel cadeaus worden gegeven. Van cadeaukaarten tot parfums en van boeken tot een airfryer. Het geven van cadeaus is een lange traditie onder vrijwel alle culturen die al eeuwen teruggaat. Maar waarom doen mensen dit eigenlijk?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel redenen of gewoonten om elkaar cadeaus te geven. Of het nu gaat om bepaalde tradities zoals de feestdagen of simpelweg als blijk van liefde of dank; we verwennen elkaar graag. Om erachter te komen waarom men elkaar graag cadeautjes geeft is het belangrijk om naar de geschiedenis te kijken. Zo gaven mensen uit de prehistorie elkaar al tanden en stenen cadeau waarmee sieraden gemaakt konden worden. Vermoed wordt dat zij dit deden om succes uit te stralen maar ook om genegenheid te tonen.

Oude Egyptenaren

In de tijd van de farao’s in Egypte was het heel normaal om geschenken mee te geven in het graf van overledenen. Dit zou moeten helpen bij de overgang naar het hiernamaals. Voor de ‘gewone’ burgers betekende dit dat zij alledaagse voorwerpen zoals kommen en voedsel mee het graf in kregen terwijl de rijke, machtige Egyptenaren met uitgebreide giften werden begraven zoals gouden sieraden. Dit zou de goden tevreden moeten stellen.

Grieken & Romeinen

Ook de oude Grieken gaven cadeaus om de goden goed te stemmen. Zo zouden op verjaardagen vaak taarten aan elkaar gegeven worden met daarop een kaars. Dit zou Artemis, godin van onder meer de zwangere vrouw en de maan, tevreden moeten houden. Het in één keer uitblazen van de kaars betekende dat er een wens gedaan mocht worden die meegenomen werd met de rook naar boven. Hier komt het huidige gebruik van verjaardagstaarten waarschijnlijk vandaan.

Ook de Romeinen waren bekend met het geven van cadeaus. Op de laatste dag van het Romeinse feest Saturnaliën werden er cadeaus uitgewisseld. Ook dit feest was bedoeld als verering van een god, namelijk Saturnus. Het geven van cadeaus werd een soort traditie om elkaar geluk te wensen voor een goede oogst.

Middeleeuwen

Tijdens de Middeleeuwen was verering van goden niet meer de voornaamste reden om elkaar cadeaus te geven. Geschenken werden nu ingezet om gunsten van elkaar te verkrijgen of als bewijs van loyaliteit. Het geven van bijvoorbeeld voedsel aan anderen was in deze tijd niet ongebruikelijk. Het schenken van boeken of manuscripten gebeurde ook maar daar stond vaak ook wel iets tegenover aangezien deze goederen heel waardevol waren. Het geven van een boekenbon ging in die tijd helaas nog niet.

Verjaardagen

Wanneer men precies begonnen is met het geven van verjaardagscadeaus is niet helemaal duidelijk. Het werd waarschijnlijk dus al door de Grieken gedaan met de verjaardagstaarten. Maar het bekendste geval waarbij er cadeaus gebracht werden naar een verjaardag is de geboorte van Jezus. Daar brachten de Drie Wijzen uit het oosten allemaal geschenken mee. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom men kerstcadeaus geeft aan elkaar. Het geven van verjaardagscadeaus wordt vaak gedaan om elkaar geluk en gezondheid te wensen voor het volgende jaar.

Tegenwoordig

Er zijn in de geschiedenis dus verschillende redenen geweest om elkaar cadeaus te geven. Of het nu om verering van goden gaat, het tonen van loyaliteit, als blijk van dank of het tonen van liefde; genoeg redenen om elkaar af en toe iets te schenken. Maar er zijn in deze tijd zoveel gelegenheden waarbij het normaal is om een cadeau te geven dat het niet altijd meevalt om weer iets te verzinnen. En er is ook niet altijd even veel tijd om iets uit te zoeken. Vaak is het makkelijk om een cadeaukaart te kiezen via KaartDirect. De ontvanger kan dan zelf kiezen waaraan hij of zij het besteed en het is snel geregeld. Maar het blijft ook leuk om zelf iets origineels te verzinnen natuurlijk!

Partners: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.