Home » Rubrieken

Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In 2019 is het Thema Zij/Hij. Een belangrijk thema, want de verhoudingen tussen de seksen staan nog altijd op scherp. Zeker in tijden waarin #MeToo centraal staat en we nog altijd vraagtekens zetten bij het ‘glazen plafond’. Hoe zaten de verschillen tussen de seksen in het verleden in elkaar? Was er altijd al genderongelijkheid en hoe ging de strijd voor emancipatie eraantoe?
Door het hele land zijn tal van activiteiten, presentaties, lezingen tentoonstellingen over dit thema. Wil je alles weten over de Maand van de Geschiedenis? Kijk dan op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Women in Power
Reportage - 17 okt 2019

Namen als Rosa Parks, Jeanne d’Arc en Jane Austen zijn ons wel bekend. Allemaal hebben ze op hun eigen manier een grensverleggende rol gespeeld. Het is tijd dat we nog een aantal namen toevoegen aan dit lijstje van vrouwen die het glazen plafond hebben doorbroken.

Romeins moederschap
Nieuws - 10 mei 2019

Veel Romeinse vrouwen waren al jong moeder. Zij had de taak om de kinderen op te voeden. Hoe zag het leven van een Romeinse moeder eruit?

Getrouwde vrouwen aan het werk aan lopende band bij Albert Heyn
Nieuws - 3 nov 2017

Tot 1955 was het de normaalste zaak van de wereld dat vrouwen na hun huwelijk niet meer werkten. De Motie-Tendeloo in 1955 maakte daar een einde aan.

geschiedenis van transgender
Nieuws - 13 mei 2016

Transgender personen hebben een lange geschiedenis, die verder teruggaat dan men vaak denkt.

Viola en de gravin, door Frederick Richard Pickersgill. Bron: Wikimedia Commons.
Nieuws - 31 mrt 2016

Het probleem waar lesbische vrouwen altijd tegen aan liepen was dat mannen de samenleving regeerden en hun ideeën omtrent seksualiteit de norm waren.

Champ Clark sigaardoosje.
Nieuws - 14 jul 2015

De vrouwen die in de sigarenfabriek Champ Clark werkten kwamen in 1969 in opstand tegen de ongelijke lonen.

Eleanor Roosevelt met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Nieuws - 1 sep 2012

Eleanor Roosevelt was een van de belangrijkste politieke figuren van de twintigste eeuw. Wie was deze Amerikaanse hervormer?

Abonneren op Maand van de Geschiedenis