Home » Rubrieken

Vriend en Vijand

<h2><img class="alignright wp-image-62507 size-thumbnail" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2014/07/thema-vriendvija... alt="thema-vriendvijand-oranje" width="150" height="150" />Themamaand: Vriend & Vijand</h2>
De complete geschiedenis zou men aan de hand van bondgenootschappen en disputen kunnen beschrijven in termen van vriend en vijand. Deze begrippen samen vormen het thema van de Maand van de Geschiedenis. Binnen dit brede thema heeft de organisatie van de Maand van de Geschiedenis besloten zich vooral te richten op het thema vriend en vijand in de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Wij zijn als redactie zo eigenzinnig geweest om breder te kijken en daarom hebben we op verschillende manieren een invulling aan het thema gegeven. De hele maand oktober verschijnen daarom verschillende artikelen online die het thema vanuit een ander oogpunt belichten.

 
<h2>Onderwerpen themamaand</h2>
Er zijn bijvoorbeeld een aantal artikelen die handelen over bekende persoonlijke vriendschappen die ontaardden in strijd. Daarnaast hebben we breder gekeken naar bondgenootschappen en vijandelijkheden tussen landen en mogendheden door de eeuwen heen, van de Drie Koninkrijken in de derde eeuw tot de Vrede van de Pyreneeën en de Cubacrisis. Daarnaast stelden we ons de vraag hoe er vanuit cultureel oogpunt door de eeuwen heen met vriendschap en vijandschap is omgegaan? Een artikel zal bijvoorbeeld de hoofse riddercultuur van de Middeleeuwen beschrijven en daarbinnen de omgang met vriend en vijand.

 
<h2>Vriend & Vijand in oorlogstijd</h2>
Ook oorlogen ontbreken hierbij natuurlijk niet. In oorlogstijd krijgen de termen ‘vriend en vijand’ immers een geheel nieuwe lading. Daarom zullen verschillende artikelen vriend- en vijandschappen in de Tweede Wereldoorlog beschrijven. Ook andere Oorlogen passeren daarnaast de revue. Tot slot zal de invloed en uitwerking van religie op het thema door de geschiedenis heen worden belicht. Bij oorlogen en ruzies, maar ook bij vriendschappen blijkt religie immers vaak een grote rol te spelen.

Nieuws - 8 apr 2015

De zus van Anne Franks helpster Bep Voskuijl heeft mogelijk in de Tweede Wereldoorlog de familie Frank verraden.

Nieuws - 16 okt 2014

Kan het zover gaan dat je huis, omdat je niet meer geliefd bent, wordt ingenomen om gebruikt te worden voor een begraafplaats? Dit overkwam Robert E.

Nieuws - 15 okt 2014

Wie zich bekeert tot een ander geloof krijgt vaak te maken met onbegrip en heeft de kans een grote groep van zijn of haar vrienden te verliezen.

Nieuws - 13 okt 2014

Vriendschappelijke verhalen en verbonden als machtsdoel, zijn niet uniek voor de westerse wereld. Over de hele wereld komen deze voor.

Nieuws - 9 okt 2014

Kunnen twee vijanden vrienden worden? Octavianus (de latere keizer Augustus) en Marcus Antonius probeerden dit wel. Op 27 november 43 v.Chr.

Nieuws - 1 okt 2014

Er zijn vele verhalen en andere cultuuruitingen die gaan over een gedoemde of onmogelijke liefde. Door de gehele geschreven geschiedenis heen lijkt het een terugkerend thema.

Abonneren op Vriend en Vijand