In februari en maart 1990 voerden Nederlandse akkerbouwers actie voor hogere graanprijzen.
Stuk van het Jaar
In oktober 2018, tijdens de Maand van de Geschiedenis gaan we op zoek naar een nieuw Stuk van het Jaar. Het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2018 is Opstand. Welke bijzondere stukken over dit thema liggen er in de Nederlandse archieven?
Stem op het mooiste archiefstuk
In oktober kun je tijdens de Maand van de Geschiedenis zelf stemmen op het archiefstuk dat jij het meest bijzonder vindt. De keuze is enorm, want naast het Nationaal Archief en de regionale archieven, doen er ook bedrijfsarchieven mee.
Stem op het Stuk van het Jaar
Hieronder kun je alle inzendingen alvast bekijken. Stemmen kan tot 25 oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis op de website van het Stuk van het Jaar. Op 27 oktober wordt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam de uitslag bekend gemaakt.
In februari 1849 komen de Gemertse thuiswevers in opstand tegen de plaatselijke textielfabrikanten. Ze verzetten zich tegen een aanstaande loonsverlaging.
Hartstikke praktisch natuurlijk, een brug over de rivier die door je stad stroomt.
In augustus 1935 ontstond het grootste arbeidsconflict uit de Tilburgse historie.
Het Rampjaar wordt Johan en Cornelis de Witt fataal. Johan is bijna 20 jaar de machtigste man van de Republiek geweest, Cornelis heeft hem steeds bijgestaan.
Twintig groene schoolschriftjes schreef onderwijzer Anne de Vries halverwege jaren ‘30 vol over het opstandige Drentse arbeidersjongetje Bartje Bartels.
“Weest sterk. De genade des Heren Jezus Christus en de liefde Gods en de gemeenschap des Heiligen Geestes zij met jullie allen. Jullie moeten maar veel Gezang 17 zingen.
De burgers uit de jonge mijnstad Geleen kwamen in 1928 in opstand tegen de geplande annexatie door de eeuwenoude stad Sittard.
Dirk Witte (1885-1932) trad op zijn 16e al op met een zelfgeschreven spotlied op de eerste Zaanse autobus. In 1917 schreef hij zijn lijflied ‘Mensch, durf te leven’.
Het Stuk van het Jaar van het Stadsarchief Breda is er nog niet! Het is nog in de maak! Daarmee laten we zien dat archieven niet alleen van toen zijn maar zeker ook van nu, voor straks.
Rond 1970 gingen de Nederlandse binnensteden op de schop, onder luid protest.
Er is oproer in Dreischor! Leendert Zorge, Tonis Leeuw en Adriaen Pietersz van Cazand kregen op 21 april 1724 strenge straffen opgelegd door de Vierschaar in Zierikzee.