Home » Tips
Historische verhalen

De Middeleeuwen, geen spook op zolder

Interview met Paul Christiaan Smis

Paul Christiaan Smis schrijft korte verhalen die zich afspelen in het verleden. In een paar duizend woorden laat hij historische personen tot leven komen. Van zijn hand is deze zomer een verhalenbundel verschenen met vertellingen die zich afspelen in de Middeleeuwen.

Wat maakt de Middeleeuwen zo geschikt voor historische fictie? 

De sluier van geheimzinnigheid die rond die periode hangt. Middeleeuwse chroniqueurs tekenden verbazingwekkende gebeurtenissen op. Beda beschreef bijvoorbeeld hoe in 695 het lichaam van een non, zestien jaar na haar dood, in ongeschonden staat werd opgegraven. Wonderen waren letterlijk de wereld nog niet uit. Wat is er nu mooier voor een schrijver dan in verhalen te laten zien dat er in een middeleeuws leven genoeg mysterie was, ook zonder dat er werkelijk een spook op zolder leefde? Ik hoef me alleen maar te verdiepen in iemands gedachteleven. Angst, woede, hoop, liefde en verlangen zijn genoeg ingrediënten voor het ongrijpbare, in welk tijdperk dan ook. 

Waar ligt de balans tussen feit en fictie?

Mijn verhalen spelen zich af tegen een reëel decor; situaties en achtergronden die in het verleden werkelijk hebben bestaan. In dat decor lopen personages rond die niet per se historisch hoeven zijn, maar ze voelen, denken en spreken op een manier die natuurlijk is in hun dramatische situatie. Zij brengen voor de lezer de kleur terug in levens en gebeurtenissen van honderden jaren geleden. 

Welk verhaal is jouw persoonlijke favoriet?

Ik ben een voorbeeldige vader, al mijn kinderen zijn mij even lief. Redacteuren en meelezers hielden van Bericht uit Tolosa, een verhaal over een kleuter, de dochter van kalief Yazid uit Damascus, die naïef maar onomwonden commentaar gaf op het mislukte beleg van Toulouse in 721. Positieve reacties kreeg ik ook op De Kadaversynode, over paus Stefanus die in 897 zijn voorganger uit het graf haalde om hem te berechten. Daarnaast is De drang bij vroege lezers goed ontvangen, vanwege de opstandige edelman Koenraad de Rode die, tijdens een voor hem cruciale rijksdag in Auerstadt, wel heel menselijke behoeften bleek te hebben. 

Wat voor gebeurtenissen of figuren komen er zoal voorbij in de bundel?

In mijn verhalen figureren veel geestelijken. Dat is niet te vermijden, het middeleeuwse gedachteleven was doordrenkt van godsbesef en de geestelijkheid was, net als God, overal. Ik heb me niet alleen gericht op machtige personen en grote gebeurtenissen, de middeleeuwen waren ook een tijd van mensen zoals jij en ik. Rond 1430 voeren er hongerende vissers voor de kust van Groenland, na Olegs veldtocht in 882 leefde er een onhandige leerling zilversmid in Kiev en er liep, tijdens de Eerste Kruistocht, een weetgierig veegmeisje rond in Antiochië. Herkenbare mensen, ze zouden zomaar echt hebben kunnen bestaan.  

Over de bundel:

Uitgeverij: Uitgeverij Historische Verhalen
Uitvoering: Paperback
ISBN: 9789082642643
Aantal pagina’s: 314
Prijs: €17,50
Bestellen kan hier: (gratis verzending in juli 2018) en te koop bij iedere (online) boekhandel.

Bestel nu

Over de auteur:

Paul Christiaan Smis (1950) werkt momenteel aan een novelle over Harald Sigurdsson, welk medio 2019 eveneens zal verschijnen bij Uitgeverij Historische Verhalen. Eerder verschenen enkele korte verhalen van deze schrijver in de verzamelbundels I en II van Historische Verhalen. Daarnaast brengt Smis binnenkort een bundel met eigenzinnige gedichten uit, genaamd ‘Kameel naar het oosten’ (Uitgeverij De Wilg).