Duitsland, de bakermat van het Nederlandse koningshuis
Altijd al willen weten waar voormalig Koningin Emma haar zomers doorbracht, waar de moeder van Willem van Oranje opgroeide of waar de naam van het Nederlandse koningshuis vandaan komt? Duitsland kent veel plaatsen die een historische band hebben met het Huis Oranje-Nassau. Veel voorouders van de huidige koning vonden in Duitsland hun levensgezel. De prachtige kastelen en zomerverblijven, paleistuinen en vele parken zijn het levende bewijs van deze vorstelijke periode.
Oranjeroute: terug in de tijd
Op veel plaatsen in Duitsland zijn ‘Oranje wortels’ terug te vinden. Deze zijn met elkaar verbonden door de Oranjeroute; 3.000 km aan aaneenschakelingen van koninklijke hoogtepunten vol geschiedenis en cultuur. In 33 majestueuze plaatsen proef je de glorieuze historie van het Huis Oranje-Nassau. Op www.oranjeroute.nl staan alle plaatsen uitgebreid beschreven, hieronder alvast een voorproefje.Koningin Emma: Bad Pyrmont en Bad Arolsen De Oranjeroute voert onder meer langs residenties waar de voorouders van het Nederlandse koningshuis verbleven. Zoals slot Bad Pyrmont waar Koningin-regentes Emma in de 19e eeuw zomers genoot van het ‘mediterrane’ kuuroord met barokke lanen en palmentuin. In Bad Arolsen, 130 km verderop, staat haar geboorteslot dat is opengesteld voor het publiek. Haar nakomelingen wonen er nog steeds.
Koningin Emma: Bad Pyrmont en Bad Arolsen
De Oranjeroute voert onder meer langs residenties waar de voorouders van het Nederlandse koningshuis verbleven. Zoals slot Bad Pyrmont waar Koningin-regentes Emma in de 19e eeuw zomers genoot van het ‘mediterrane’ kuuroord met barokke lanen en palmentuin. In Bad Arolsen, 130 km verderop, staat haar geboorteslot dat is opengesteld voor het publiek. Haar nakomelingen wonen er nog steeds.
Henriëtte Catharina van Oranje: Oranienbaum
Duitsland vormde het romantische decor waar vele voorouders van de Nederlandse koning hun echtgenoot vonden. Zo staat Oranienbaum garant voor een goede dosis Nederlandse geschiedenis. Henriëtte Catharina van Oranje, echtgenote van vorst Johan George II, liet in de 17e eeuw de plaats Oranienbaum bouwen en verwezenlijkte het gelijknamige slot met de Nederlandse architect Cornelis Ryckwaert. Het authentieke plaatsje en het statige slot met zijn Nederlandse details zijn interessant voor geschiedenis- en koningshuisliefhebbers.
Naar welk Duits stadje is het Nederlandse koningshuis genoemd?
Willem van Oranje-Nassau: Nassau
In Nassau vond de naam van het Nederlandse koningshuis zijn oorsprong. Renatus van Nassau-Breda benoemde Willem de Zwijger in 1544 als erfgenaam van het vorstendom Orange, die zich voortaan Willem van Oranje-Nassau noemde. Nassau met zijn stoere burcht ligt in het romantische dal van de Lahn, een paradijs voor wandel-, fiets- en kanoliefhebbers.
Waar kwam de moeder van Willem van Oranje vandaan?
Wandelen en fietsen in Stolberg en Schwerin
Actievelingen met passie voor geschiedenis gaan naar Stolberg, Wenigerode en Schwerin. De eerste twee plaatsen liggen in het Harzgebergte. Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje, woonde in de 16e eeuw afwisselend in het slot van Stolberg en van Wernigerode. Naast een bezoek aan deze kastelen, kunt u in de stadjes genieten van vele oude vakwerkhuizen. Ook een leuke manier om terug te gaan in de tijd is een ritje in de Stolberger postkoets. De Harz nodigt uit tot lange bergwandelingen. Schwerin heeft eveneens veel te bieden. Zoals een historische stadskern en het schitterende slot waar de overgrootvader van Koning Willem-Alexander, groothertog Hendrik, in de 19e eeuw zijn jeugd doorbracht. Schwerin ligt aan het op een na grootste meer van Duitsland, wat het heerlijk maakt om erop uit te trekken met de fiets.
In welk slot woonde de echtgenoot van Koningin Wilhelmina in zijn jeugd?