Home » Tips
schokkermunt

Werelderfgoed Schokland krijgt een eigen munt!

Wat bijzonder; Schokland krijgt in de reeks van de tien Nederlandse Werelderfgoederen nu een eigen munt! In opdracht van het Ministerie van Financiën is deze munt ontworpen en wordt hij uitgebracht door de Koninklijke Nederlandse Munt. Zaterdag 8 september wordt de eerste Schokkermunt geslagen op het terrein van Museum Schokland.

Op 16 augustus heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) het ontwerp voor het Schokland Vijfje onthuld. Deze typisch Nederlandse herdenkingsmunt staat symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water en is de zevende uitgifte in de serie ‘Nederlands Werelderfgoed’ (2012-2021). Doel van de serie is meer aandacht te vragen voor de tien werelderfgoederen van Nederland, waaronder Schokland. Kijk hier voor het bijzondere promofilmpje.

Prinses Marilène van Oranje verricht de eerste officiële slag tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2018 op 8 september op Schokland. Het publiek is vanaf 11.00 uur van harte welkom op de Open Monumentendag bij het museum en kan dan nog net de eerste slag aanschouwen. Vanaf dat moment is de munt ook verkrijgbaar bij de museumshop.

Met het Schokland Vijfje wil de KNM het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder in de schijnwerpers zetten. Door de eeuwen heen was Schokland een mysterie: soms land, soms eiland en soms moeras. Ondanks de armoede en constante dreiging van het water, woonden er eeuwenlang mensen. Toen Schokland tijdens de stormvloed van 1825 slachtoffer werd van de woeste Zuiderzee, kwam alles onder water te staan. Het watergeweld vernielde meer dan twee kilometer aan zeedijk en de vuurtoren op de Zuidpunt. Tijdens de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 veranderde Schokland in een vier kilometer lang eiland op het droge. Sinds 1995 staat de locatie op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het ontwerp

De herdenkingsmunt is ontworpen door de Duitse kunstenaar Katrin Korfmann, woonachtig in Amsterdam. Korfmann haalde haar inspiratie uit het polderlandschap, een weerspiegeling van de Nederlandse relatie tussen mens en water en de maakbaarheid van het land. Op de ene kant van de munt staat een polderlandschap met wegen en sloten afgebeeld, dat de omtrek van het voormalige eiland omlijst. Op de andere kant van de munt staat een portret van de Koning. Het portret is een vrije lijntekening, abstract maar herkenbaar, en volgt de stijl van het landschap op de keerzijde. Zowel het landschap als het portret komen omhoog, evenals de iconen en letters ten opzichte van het omgevende land. Dit is een verwijzing naar het vroegere, boven de Zuiderzee uitstekende eiland. Voor de typografie werkte Korfmann samen met Céline Hurka.