Geschiedenis Magazine nr 8 van 2014

Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

Thema: Het verhaal van onze emoties

Planning en besluit sturen de loop der geschiedenis waarschijnlijk minder dan haat, angst en liefde. Toch wordt er aan emoties aandacht besteed omdat verondersteld wordt dat die altijd hetzelfde zijn. Dit is een misvatting. Rouw, angst, liefde, in elke tijd vertellen ze een ander verhaal.

Binnen dit thema:

Zelfverlies

Rond 1100 ontstond het idee van lezen als een vorm van zelfverlies. Men gaat op in de emoties van een ander. Vooral boeken over het lijden van die ander bleken compassie op te wekken.

Humorenleer

In de Oudheid, in de Middeleeuwen en vroegmoderne tijd had alles -land, klimaat, voedsel, poëzie- invloed op de sappen (humoren) in het lichaam en daarmee op de emoties.

Politiek

Een policitus moet tegenwoordig eerlijk zijn en authentiek. Eind 18de eeuw werd daar anders over gedacht. Goed kunnen acteren was belangrijk voor een politicus.

 

En verder:

Rome en Carthago

Zij gelden als elkaars 'natuurlijke' en 'eeuwige' vijanden: landmacht Rome en zeemogendheid Carthago. Toch waren ze lange tijd bondgenoten. En toen Hannibal Rome aanviel, was dat niet over zee maar over land.

Roma ten tijde van de val van de muur

Vijfentwintig jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Maar niet iedereen profiteerde hiervan. De positie van 10 miljoen Roma in Oost-Europa is er sterk op achteruit gegaan.

Assassijnen

In de 11de en 12de eeuw pleegden de assassijnen vele gerichte moorden. Door het scheppen van een angstcultuur hoopten zij hun visie op de islam te verspreiden.

Elitefeest: sinterklaas

Sinterklaas is er voor iedereen. Toch is het niet altijd en overal een volksfeest geweest. In de 19de eeuw gebruikten rijke kolonistenfamilies in New York het om hun voorname afkomst te onderstrepen.

Homo universalis

Leonardo da Vinci was een veelzijdige alleskunner, een homo universalis. Heeft Nederland ook zo iemand? Dicht in de buurt komt Jan van Scorel, kunstschilder én wetenschapper