Geschiedenis Magazine nr 2 van 2015

Dit nummer ligt sinds 6 maart in de winkels. Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

Thema: Muziek en politiek

Muziek in er niet alleen om het oor te strelen. Het is ook een instrument macht mee te onderstrepen. Andersom komt ook voor en is zij een drukmiddel tégen de macht.

Dansende diplomaten

Als we aan muziek in de Oudheid denken, komt gemakkelijk het beeld op van herders die een beetje op een panfluit speelden. Maar muziek had juist vaak een politieke betekenis.

Middeleeuwse protestliederen

Wat kon een middeleeuwer doen wanneer het gezag corrupt of misdadig was? Hij kon in opstand komen en de wapens oppakken. Maar er was nog een ander middel: het protestlied.

Opera en democratie

De opera in Den Haag was begin 19de eeuw opmerkelijk democratisch: zangers die het volgens het publiek slecht deden, werden weggefloten en vervangen.

Het ideologische lied

Eind 19de eeuw werd de ideologie uitgedragen via liederen. Niet zelden stonden lustig zingende Oranjevrienden in Amsterdam tegenover even luidruchtige revolutionairen.

Muziek van de vijand

De nationaalsocialisten deden in de Tweede Wereldoorlog jazz in de ban. Die was primitief, losbandig, en vooral on-Duits.

En verder:

Saladin, held van Oost én West

De kruisvaarders stuitten eind 12de eeuw op een tegenstander van formaat: Saladin. Met zijn legers wist hij Jeruzalem definitief voor de islam te heroveren. Dat hij een islamitisch rolmodel werd, is wel te begrijpen. Verrassend is echter dat Saladin ook in de westerse literatuur tot held uitgroeide.

Brits referendum

Groot-Brittannië in of uit Europa? Deze vraag domineert de Britse verkiezingen in mei. Er komt hierover zelfs een referendum. Die is er al eens eerder geweest: op 5 juni 1975.

Joséphine

Napoleons eerste eega is vaak getypeerd als een zachte, gewillige en inschikkelijke vrouw. Maar Joséphines ambitieloosheid was misschien wel een doortrapte machtsstrategie.

Keerpunt

Omstreeks 1200 v.Chr. veranderde de wereld. Grote koninkrijken stortten ineen als gevolg van oprukkende 'zeevolken'. Hoe dit gebeuren? Recensie van Eric Cline, 1177 v.Chr.

Satirisch tijdschrift

Frankrijk heeft een lange traditie in satirische weekbladen. Aan het begin ervan stond La Caricature, dat in 1830-1835 de regering van Louis Philippe tot mikpunt van spot maakte.

Zelf koning worden

Het koningschap is er voor iedereen die avontuurlijk is aangelegd. Zo werd de onbekende Fransman Orélie-Antoine de Tounens in 1860 koning van Araucanië.