Home » Tips
romeinse villas in limburg

Romeinse villa’s in Limburg

Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse ‘villa’s’, zoals de Romeinen ze zelf noemden. Dat waren geen luxe vakantiehuizen, maar enorme akkerbouwbedrijven die de hele regio voorzagen van graan. Meer dan twintig van deze landgoederen zijn in de afgelopen honderd jaar opgegraven en onderzocht, waarna de vondsten verspreid raakten. De belangrijkste archeologische villavondsten zijn nu voor het eerst weer bij elkaar gebracht in de tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg, die vanaf 15 oktober te bezoeken is in het Limburgs Museum in Venlo.

De Limburgse villa’s voorzagen tussen de eerste en de derde eeuw na Christus alle bewoners in de regio van graan: in Limburgse steden zoals Heerlen (Coriovallum), maar ook Xanten (Colonia Ulpia Traiana) en Keulen (Colonia Claudia Ara Agrippinensium) én de soldaten langs de limes, de grens van het Romeinse rijk. Toen aan het einde van de derde eeuw de Romeinse macht afnam, zijn de villa’s afgebrand en verlaten. Tegenwoordig is er vrijwel niets meer van te zien in het Limburgse landschap.

Met meer dan 200 archeologische vondsten, 3D-reconstructies én film neemt Romeinse villa’s in Limburg je mee naar het landelijke leven van tweeduizend jaar geleden. De vondsten lopen uiteen van landbouwwerktuigen, dakpannen en beeldhouwwerk tot luxe mozaïek en glaswerk. De persoonlijke bezittingen van de villabewoners, zoals een parfumhouder uit Bocholtz en een bronzen make-up doosje uit Maasbree, vertellen meer over wie zij waren, wat ze deden en waar ze vandaan kwamen. Bekijk barnstenen beeldjes uit Heerlen, het bekende haantje van Buchten en objecten uit de museumdepots die nooit eerder tentoongesteld zijn. Blikvangers zijn de gereconstrueerde metershoge muurschildering uit Maasbracht en een kijkje thuis bij de ‘dame van Simpelveld’. Haar villa en het interieur zijn bekend van afbeeldingen in de sarcofaag waarin zij was begraven. Interactief kunnen bezoekers de ‘Villa van Voerendaal’ verkennen. Daar is ook het portret te zien van de Dame van Voerendaal, die vlakbij de villa werd gevonden.

De tentoonstelling is van 15 oktober 2024 t/m 11 mei 2025 te zien in het Limburgs Museum in Venlo. 

Meer lezen? 

Samenwerking

Romeinse villa’s in Limburg is een samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en Het Romeins Museum in Heerlen. De succesvolle tentoonstelling was eerder in Leiden te zien en reist in de zomer van 2026 door naar Heerlen.

Dank

Romeinse villa’s in Limburg in Venlo kwam tot stand met steun vanuit het project Onder ons  van het Rijksmuseum van Oudheden en de VriendenLoterij. Dat beoogt de nationale archeologische collectie de komende jaren door Nederland te laten reizen en zoveel mogelijk mensen de kans te geven deze rijkscollectie in hun eigen regio te bewonderen.