Geschiedenis Magazine nr 3 van 2015

Dit nummer ligt sinds 16 april in de winkel. Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

De Romeinse Limes in Nederland: geen IJzeren Gordijn maar een poreuze grens

Door: Herman Clerinx

De Limes vormde een barrière tussen de Romeinse cultuur en die van de barbaren. Maar van een hermetisch afgesloten grens was geen sprake. Zeker in Nederland, waar de Limes bijna overal door een woeste, moerassige zone liep. De Romeinen konden onmogelijk elke meter in de gaten houden, bovendien dreven ze graag handel met de barbaren. Kortom, de Limes was geen IJzeren Gordijn, maar eerder een ontmoetingsplaats tussen twee werelden.

De comeback van Michiel de Ruyter

Door: Ronald Prud’homme van Reine

Vaderlandse zeehelden waren lange tijd uit de mode. De laatste tijd mogen we weer trots zijn op ons verleden. Een film over Michiel de Ruyter heeft al meer dan een half miljoen mensen naar de bioscoop getrokken. Het verhaal speelt met de historische werkelijkheid. Wat vindt zijn biograaf Ronald Prud’homme van Reine daarvan?

Het vergeten koninkrijk Austrasië (590-750)

Door: Hans Stegeman

Het Frankische Rijk dat in de vroege Middeleeuwen heerste over West-Europa was geen homogeen geheel. Er bestonden deelrijken die zelfstandigheid genoten. Austrasië was zo’n deelrijk. Helaas bestaan er weinig bronnen over dit vergeten koninkrijk. Er is echter een oude tekst bewaard gebleven die laat zien hoe Austrasiërs er in slaagden hun zelfstandigheid te behouden.

Gouden Eeuw: kaartenmaker Willem Janszoon Blaeu nam het niet zo nauw

Door: Djoeke van Netten

Wereldberoemd zijn ze, de atlassen en kaarten van de 17de-eeuwse cartograaf en geograaf Willem Blaeu. Ook in zijn eigen tijd had Blaeu’s werk een hoge status. Hij was echter in de eerste plaats ondernemer. Om de verkoop te bevorderen, kneep hij op het gebied van de nauwkeurigheid soms een oogje dicht.

MINISPECIAL WO II

Oorlogspropaganda onder Stalin

Door: Karel Berkhoff

De Russische president Poetin heeft de afgelopen jaren een sterke greep op de media gekregen. Toch staat hij in deze in de schaduw van Stalin (1878-1953) die een totale macht over alle informatiestromen uitoefende. Hoeveel voordeel had hij hiervan tijdens de Tweede Wereldoorlog?

De zelfmoordengolf van mei 1940

Door: Lucas Ligtenberg

Uit nieuw onderzoek blijkt, dat Menno ter Braak lang niet de enige was die vlak na de Duitse inval in mei 1940 zelfmoord pleegde. Honderden Nederlanders sloegen in die verwarde meidagen de hand aan zichzelf.

Wij zijn geen Joden

Door: Jaap Cohen

Nederlandse sefardische Joden koesterden een tijdlang de hoop aan Duitse vervolging te kunnen ontkomen. Zij voerden aan dat zij volgens de Duitse rassenwetten helemaal niet Joods waren. Hun voorouders uit Portugal en Spanje waren gedwongen bekeerd tot het christendom en hadden zich gemengd met christelijke families.

EN VERDER

Griekenland

Door: Bas Kromhout
Met Alexis Tsipras als premier is radicaal-links aan de macht in Griekenland.
Dat heeft lang geduurd, sinds het in de burgeroorlog (1943- 1949) onverwacht aan het kortste eind trok.

Olympische kunst

Door: Adri Altink

Een gouden medaille winnen op de Olympische Spelen met een schilderij?
Isaac Israëls is het in 1928 gelukt. Kunstwedstrijden hoorden van 1912
tot 1948 bij de Spelen.

Vietcong

Door: Rimko van der Maar

Veertig jaar geleden nam Noord- Vietnam Saigon in, een pijnlijke nederlaag voor de VS. Over het Amerikaanse trauma is veel geschreven; hoe beleefde de Vietcong de oorlog?

En natuurlijk de rubrieken ‘100 jaar geleden‘ (deze keer: Moshe Dayan geboren) en ‘Historische Mythen‘ (deze keer: Zweeds wittebrood kwam niet uit de lucht vallen)