Geschiedenis Magazine nr 3 van 2016

Dit nummer ligt sinds 15 april in de winkel. Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

Nero: psychopaat of dwarse puber?

Door: Anton van Hooff

Als ‘wreed Romeins keizer’ (vier letters) is Nero een weggevertje in kruiswoordraadsels. Zijn reputatie is van oudsher beroerd. Meteen al door de antieke geschiedschrijvers werd hij vervloekt. Maar hij was hoogst populair bij het volk, na zijn dood stonden maar liefst drie valse Nero’s op. Hoe kon het zo uit de hand lopen?

SPECIAL WO II: Gestapo spioneerde al in jaren '30 in Nederland               

Door: Jan Brauer

Vanaf 1930 manifesteerde het opkomende Duitse nationaalsocialisme zich steeds nadrukkelijker in de Nederlands-Duitse grensstreek. Hier merkte men veel eerder dan in het binnenland dat er in het buurland wat veranderd was. De grensbewoners zagen nazi-propaganda, een groeiende stroom vluchtelingen en tal van incidenten aan de slagboom. Zelfs de Gestapo speurde over de grens naar spionnen.

SPECIAL WO II: De man die de Blitzkrieg uitvond

Door: Mike Harmsen

Op 20 mei 1940 heerste chaos en paniek bij de Geallieerden. Duitse tanks kwamen eindelijk tot stilstand aan de Franse kust. De ‘Panzer’ waren door de onbegaanbaar geachte Belgische Ardennen getrokken en hadden de Frans-Britse linies doorkliefd. In tien dagen tijd was Frankrijk verslagen. De man achter dit enorme en voor de buitenwacht onverwachte succes was de eigengereide Panzer-generaal Heinz Guderian. Zonder zijn tankdoctrine was de Tweede Wereldoorlog heel anders verlopen.

SPECIAL WO II: Wat zocht Mussert op de Veluwe? 

Door: René van Heijningen

Bij de ‘muur van Mussert’ in Lunteren wilde de Nationaal Socialistische Beweging het Nederlandse volk verenigen. De nsb stelde alles in het werk om een gewijde sfeer te scheppen rond een cultus van het vaderland. Maar het sloeg niet aan.

 
SPECIAL WO II: Waarom de Wehrmacht Hitler trouw bleef

Door: Maia Bijl

Er komt steeds meer aandacht voor de individuele Duitse soldaat. Wat dachten, voelden en wilden Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat was hun motivatie om te vechten, vaak tot het bittere eind? Drie studies geven een antwoord.

Graf van koning Arthur blijft spoorloos 

Door: Herman Clerinx

De abdij van Glastonbury staat bekend als de plek waar koning Arthur zou begraven liggen. Hoewel Arthur in de mythologie thuishoort, blijft hij het voorwerp van wetenschappelijk onderzoek. Een recente studie zet de opgravingen in de abdij op een rijtje. Duidelijk blijkt hoe Glastonbury door politiek vernuft en commerciële handigheid tot een eersterangs bedevaartsoord uitgroeide.

De VOC maakte Taiwan ‘Chinees’

Door: Tonio Andrade en Tristan Mostert

China beschouwt Taiwan als afvallige Chinese provincie. Maar de partij van de nieuwe president die in mei geïnaugureerd wordt, Tsai Ing-wen, wil dat het eiland onafhankelijk blijft en zoekt daarvoor internationale erkenning. Begin 17de eeuw beschouwde China dit eiland echter nog helemaal niet als Chinees grondgebied. Het was de Nederlandse voc die ervoor zorgde dat Chinezen zich permanent op Taiwan gingen vestigen.

Copernicus leende van de Arabische wetenschap 

Door: Rienk Vermij

Copernicus is zo’n iconische geleerde dat zijn naam een sterk merk is geworden. Geen wonder dat hij nogal eens opduikt in de recente wetenschapsgeschiedenis. Niet vanwege zijn eigen ideeën, maar om die van anderen meer gewicht te geven.

Voor de Ierse onafhankelijkheid 

Door: Joost Augusteijn

Ierland herdenkt dit jaar voor de honderdste keer de Paasopstand van 24 April 1916. Nationalisten namen toen midden in de Eerste Wereldoorlog de wapens op tegen het Britse gezag. Hun opstand mislukte, maar legde toch de basis voor Ierlands onafhankelijkheid. Dit jaar moet de herdenking een feest worden voor alle Ieren, maar in het door conflicten verscheurde land was gezamenlijk herdenken lange tijd problematisch. Wat speelde er? Vijf vragen over de Ierse Paasopstand.