Geschiedenis Magazine nr 7 van 2016

Dit nummer ligt sinds 7 oktober in de winkel. Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

Met onder andere:

De fantastische reizen van Marco Polo en Ibn Battuta

Auteur: Maaike van Berkel 
We wisten het lang niet zeker, of Marco Polo wel echt in China was. Hij vertelde bijvoorbeeld niets over de ingeboden vrouwenvoeten. Maar nu is het toch aangetoond. Een gedetailleerde vergelijking tussen zijn reisverslag en wat we weten van het Mongoolse rijk van de 13de eeuw, neemt twijfel weg. Er was altijd enige scepsis over zijn populaire reisboeken. Fabels hoosrde nu eenmaal bij middeleeuwse reisverhalen. Twijfel trof ook Ibn Battuta uit Tanger, die net na Polo in China zou zijn geweest.

Bakkeleien over de Hongaarse grenzen

Auteur: Ivo van de Wijdeven
Sinds 2013 is het in Hongarije verboden om de Stefanskroon te beledigen. Volgens de overlevering was die nog gedragen door Stafnus de Heilige (975 - 1038), de eerste koning van Hongarije. De Stefanskroon is hét nationale symbool van Hongarije, minstens net zo belangrijk voor sommige politici als de grenzen die het land voor de Eerste Wereldoorlog had. 

De Romeinse Limes

Auteur: Herman Clerinx
De Romeinen bewaakten hun rijksgrens, maar in het binnenland hadden ze geen soldaten nodig, dachten ze. Dit bleek een vals gevoel van veiligheid. Plunderaars wisten keer op keer de grenzen te passeren. Rond 275 verbleven Germanen zelfs een hele winter in het westen van het rijk, tot in Spanje toe. Overal grepen ze wat hun aanstond, bij voorkeur juwelen en goud, zilver en brons.

De zuidgrens van de Republiek

Auteurs: Frans van Eekelen
In 1648 kwam er met de vrede van Munster eindelijk een eind aan de oorlog met Spanje. Overal in de Republiek waren nu de priester verjaagd en protestantse predikanten benoemd. De grenzen in ´Staats-Vlaanderen' en 'Staats-Brabant' waren nog niet officieel vastgesteld. Op zondagen was het een komen en gaan van katholieke en protestantse kerkgangers over en weer. De discussies liepen hoog op.

Het Wilde Westen als uitdaging

Auteur: Marianne Mooijweer
In 1960 waren er ook presidentsverkiezingen in Amerika. John F. Kennedy won met de slogan 'The New Frontier'. Zijn landgenoten begrepen heel goed dat hij met frontier (grens) geen harde lijn bedoelde, maar een grensverleggend antwoord op een uitdaging. De bron van deze metafoor: de sinds de 18de eeuw westwaarts voortrollende grens tussen (blanke) beschaving en wildernis. De laatste fase was het Wilde Westen uit de film.

Patriotten in Frankrijk

Auteurs: Edwina Hagen
De patriotten, de 18de eeuwse revolutionairen van Nederland, wisselde intensief ideeen en ervaringen uit met de gelijkgestemden van over de grens en zelfs van overzee. Tijdens hun ballingschap in Frankrijk kibbelden ze over de toekomst.... en geld. 

Guerrillaoorlog in Atjeh

Auteur: John Klein Nagelvoort
De Atjehers op Sumatra weigerden hun onafhankelijkheid op te geven. Hun strijd tegen de ´ongelovige´ Nederlanders had een islamitische lading. Met guerrillatechnieken maakten ze het de militairen tijdens de Atjehoorlog (1873 - 1914) knap lastig. We volgende een aanvoerder van een eenheid. 

Clandestien

Auteur: Jan Brauer
Nieuwe Duitse bedrijven voor technologische hoogstaand wapentuig vestigden zich in Nederland, na W.I.I. Hiermee ontdook Duitsland de internationale afspraken. Gecamoufleerd als Nederlandse firma's droeg deze industrie in de jaren' 30 volop bij aan de Duitse herbewapening.

Bosjesmannen

Auteur: Bas Kromhout
in het achterland van Kaapstad vond vanaf ca 1770 een genocide plaats. Eerst werden de Bosjesmannen (San) van hun land en voedsel beroofd. Vervolgns werden ze opgejaagd als wilde dieren. De daders: Nederlands sprekende calvinisten. 

Naar het oosten

Auteur: Geraldien Frijtag
Vijfduizend Nederlandse trokken in de oorlog naar nazi-kolonisatieprojecten in het oosten. Vooral NSB'ers deden eraan mee. Hartstochtelijk pleitbezorger was Meind oud Rost van Tonningen, president van De Nederlandsche Bank en fervent partijlid.