Geschiedenis Magazine nr 1 van 2017

Met onder andere:

Rebel tegen Rome

500 jaar geleden spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk van Wittenberg. Reden voor een special over deze controversiële hervormer die in opstand kwam tegen Rome, de Duitse keizer trotseerde, een ex-non trouwde en de Reformatie startte.

Luther en de overheid

Door Francis Boer
Luther lijkt het prototype van de rebel. Maar was hij dat ook? Er is om te beginnen onduidelijkheid over zijn stellingen. Spijkerde hij ze wel echt tegen de deur? En waarom koos hij partij tegen zijn eigen aanhangers in de Boerenoorlog?

Luther en de vrouwen

Door Herman Selderhuis
Je zou kunnen zeggen dat Luther de vrouw van de regen in de drup hielp. Dat wil zeggen: van het klooster in het huishouden. Of Luther positief dacht over vrouwen is onderwerp van heftig debat. Aan de ene kant zei hij: ‘Onkruid groeit snel, daarom groeien meisjes sneller dan jongens.’ Aan de andere kant sprak hij zijn eigen vrouw aan met ‘mijn bazin, mijn Mozes, mijn predikante’.

Luther in de Lage Landen

Door Erika Kuijpers
Lutheranen hadden een moeilijke start in de calvinistische Republiek. Onder meer omdat ze voor Alva kozen. Maar halverwege de zeventiende eeuw groeide de Lutherse kerk toch uit tot de derde religie van het land. Hoe kwam dat?

Het geheime wapen van de Reformatie: de spotprent

Door Henk Slechte
Zonder de uitvinding van de boekdrukkunst was de Reformatie nooit zo’n succes geworden. Vooral spotprenten bleken een doeltreffend wapen, waarvan beide kampen gretig gebruik maakten. We nemen u mee op een hilarische reis langs pausezels, narrenschepen en een Luther met 7 koppen.

DE KWESTIE: ‘Sorry zeggen voor het verleden is onzin’

Moeten we excuses aanbieden voor slavernij en voor buitenproportioneel geweld tijdens de oorlog in Indië? In onze nieuwe rubriek DE KWESTIE geven twee historici hun mening over een prikkelende stelling. Deze keer: ‘Sorry zeggen voor het verleden is onzin’.

1785: Drama op een Zeeuws slavenschip

Door Ruud Paesie
In 1785 kwamen de slaven op een Zeeuws schip in opstand, kort voor de reis naar West-Indië zou beginnen. De opstand liep uit op een drama.

Mata Hari was wél een spion

Door Rhodri Jeffreys - Jones
Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari, werd een eeuw geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, ter dood veroordeeld voor spionage. Ten onrechte, beweren velen. Maar Mata Hari was wel degelijk een spion.

COLD CASE (1907): Moord op Indische verzetsleider

Door John Klein Nagelvoort
In 1907 werd een Indische verzetsleider gedood door de marechaussee. Was het zelfverdediging of moord? In deze cold case is recent een ontbrekend puzzelstukje ontdekt.

Byzantium: keizer moest luisteren naar het volk

Door Bert Overbeek
Byzantijnse keizers werden afgebeeld met een aureool. Zij waren immers Gods vertegenwoordiger op aarde. Toch moesten Byzantijnse keizers luisteren naar de wensen van het volk. Geliefd inspraakmoment: de paardenrennen.
 

En ook nog:

• Een Jappenkamp in China Mieke Melief
• Hoe Lviv / Lemberg zijn bevolking kwijtraakte Marc Jansen
• Vrouwen achter de toonbank Tessel Pollmann
• De vele gezichten van Mustafa Kemal Atatürk [Erik Jan Zürcher]