Geschiedenis Magazine nr 6 van 2022
***Geschiedenis Magazine is partner van IsGeschiedenis***
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 1 september.
Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 1 september, dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!
Ja graag Geef geschiedenis Magazine cadeau
Het geheim van Antoni van Leeuwenhoek
Dirk van Delft
Antoni van Leeuwenhoek (Delft, 1632) is de vader van de microbiologie. Hij werkte met passie aan zijn eigengebouwde microscopen en onderzocht zo'n beetje alles: putwater, bloed, oorsmeer, tandplak, zaad, libelleogen... Om dit te bekostigen had hij een winkel in stoffen en garnituren en werkte bij de gemeente. Zonder opleiding bereikte hij de top. En daar wilde hij geen pottenkijkers. Hoe hij zijn microscopen bouwde, hield hij angstvallig geheim.
De Maffia: eind jaren ’30 bijna opgerold
Rob Kroes
De maffia beleefde tijdens de Amerikaanse Drooglegging een gouden tijd in de Verenigde Staten. Met het einde van de Drooglegging in 1933 viel een belangrijk deel van het businessmodel weg. Maar ook ging de overheid krachtiger inzetten op misdaadbestrijding. De FBI kreeg in 1935 meer bevoegdheden en wist gangsters behalve met traditionele speurmethoden ook via hun frauduleuze belastingaangifte te pakken. Tegen 1940 zaten vele beruchte misdadigers in de VS achter de tralies. Ook in Italië was dat zo: Mussolini duldde naast zich geen andere machtige groepen. Maar de oorlog verleende de maffia nieuwe kansen. Corruptie tierde welig binnen het Amerikaanse leger…
Nederlanders in China’s Verboden Stad, 1795
Trude Dijkstra
In de 18de eeuw was China een welvarend en machtig keizerrijk en een belangrijke handelspartner van Europa. Om de contacten gaande te houden en misschien zelfs uit te breiden, stuurden Europese regeringen en handelscompagnieën zoals de VOC vertegenwoordigers naar Beijing. Vooral de Nederlandse VOC-missie in 1795 werd met open armen ontvangen. Ze mochten zelfs de Verboden Stad in. Hoe komt het dan dat een Britse missie die nota bene mislukte, altijd meer aandacht heeft gekregen?
Bloedbad in München, Olympische Spelen 1972
Paul Reef
Op dinsdagochtend 5 september 1972 werd de wereld wakker met het nieuws van een drama. Zwaarbewapende Palestijnen van de Zwarte September Organisatie gijzelden negen Israëlische atleten in het Olympisch dorp in München waar de Zomerspelen dat jaar werden gehouden. De politie greep in maar was onvoldoende voorbereid. Op het vliegveld, vanwaar de gijzelnemers hadden willen vluchten, ontrolde zich een vuurgevecht dat aan alle Joodse sporters het leven kostte. En dat uitgerekend in de Bondsrepubliek, die via de Olympische Spelen had willen tonen dat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog oorlog een ander, vredelievend en modern land geworden was.
De vergeten bloedige veldslag bij Overloon, 1944
Ruud Stevens
De geallieerden wilden na de mislukking van Operatie Market Garden in september 1944 alsnog doorstoten naar het Ruhrgebied. Daarvoor moest wel eerst een Duits bruggenhoofd bij Venlo worden opgeruimd. De nazi’s verzetten zich hier onverwacht fel en er ontbrandde een hevige strijd met veel slachtoffers, ook onder burgers. Verschillende dorpen werden bovendien geheel verwoest en de inwoners raakten maandenlang op drift.
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 1 september.
Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 1 september, dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!
JA GRAAG IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU
Tachtigjarige oorlog: Spaanse leger plundert in de herfst van 1572 diverse steden
Johan Visser
Zutphen en Mechelen waren in de herfst van 1572 het toneel van gewelddadige plunderingen door het Spaanse leger van Alva en zijn zoon Don Frederik. Na de inname van Zutphen gaven de overige opstandige steden in Gelre, Overijssel en Friesland zich onmiddellijk over. Vervolgens hadden Alva en Don Frederik vrije doorgang naar Naarden, dat ze 30 november innamen. Het verhaal was altijd dat er in alle drie de steden een orgie van geweld ontstond, met moordpartijen, verkrachtingen en brandstichting. Maar is dat wel waar?
Remaclus, de dynamische ‘apostel van de Ardennen’ in de 7e eeuw
Herman Clerinx
Remaclus kwam halverwege de 7de eeuw als missionaris naar de Belgische Ardennen. Dat was toen een politiek marginale en dunbevolkte streek binnen het koninkrijk Austrasië, het land tussen de Schelde en de Rijn. Met toestemming van koning Sigibert III stichtte Remaclus drie kloosters, en kerstende met zijn kloosterlingen de omwonenden in de wijde omtrek. De monniken namen ook het bestuur van de streek op zich. Uiteindelijk ontstond zo het rijke abdijvorstendom Malmedy-Stavelot. Pas onder Napoleon kwam het ten val.
De Winteroorlog: Rusland valt in 1939 met een smoes Finland binnen
Ivo van de Wijdeven
Vladimir Poetin voert in Oekraïne een voor de Finnen zeer herkenbaar scenario uit. In 1930 viel Stalins Rode Leger met een smoes het buurland Finland binnen en bombardeerde de hoofdstad Helsinki. Net als Poetin met zijn ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne begon Stalin de oorlog omdat de veiligheid van Rusland in het geding zou zijn. Het Rode Leger leed grote verliezen – ook dat is een herhaling van de gebeurtenissen in 1939-1940.
De wilde vrouwen van Alma Tadema
Martijn Icks
Lawrence Alma-Tadema schilderde graag mooie vrouwen. Zijn elegante jongedames genieten in klassieke decors van poëzie, laten zich het hof maken of liggen loom te luieren. Maar op het doek De vrouwen van Amphissa (1887) zien ze er toch anders uit dan normaal. Hun haren zijn ongekamd ze dragen dierenvellen en hebben tamboerijnen naast zich liggen. Het lijkt erop dat ze een wilde nacht achter de rug hebben. Om hen heen een hele groep verzorgde, conventioneel geklede vrouwen die hen voedsel aanbieden. Wat is hier aan de hand?
En ook
- Wat er in 1771 gebeurde met de dienstmeid die haar baby had gedood
- Hoe de Groningse Etta Palm zich aan de vooravond van de Franse Revolutie als alleenstaande vrouw opwerkte in Parijs
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 1 september.
Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 1 september, dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!
Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?