Geschiedenis Magazine nr 3 van 2023
***Geschiedenis Magazine is partner van IsGeschiedenis***
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 20 april.
Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 20 april, dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!
JA GRAAG IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU
Special tweede wereldoorlog
De oorlog van prins Bernhard
Bart Lankester
De Duitse prins Bernhard deed voor de oorlog niet geheimzinnig deed over zijn SA/SS-verleden. Zijn broer Aschwin, andere familieleden en een aantal van zijn vrienden waren overtuigd nationaalsocialist. Bij het feest ter gelegenheid van zijn huwelijk met kroonprinses Juliana in 1937 brachten Duitse genodigden de Hitlergroet en werd het Horst-Wessellied gespeeld. Hoe kan het dat Bernhard toegang kreeg tot veel militaire geheimen? En zelfs uitgroeide tot een symbool van het Nederlandse verzet tegen de Duitsers?
De geschiedenis van de Hitlergroet
André van Voorst
Mussolini begon ermee: hij beweerde dat de Romeinen elkaar ook al met gestrekte rechterarm begroetten - wat onzin was. De Duitse nazi’s vonden de gewoonte aantrekkelijk en namen deze begin jaren ’20 over. Het propaganda-apparaat van de partij verzon een ‘origineel Duitse herkomst’ bij de hitlergroet. Na Hitlers machtsovername kregen ambtenaren en leraren een gedetailleerd voorschrift over het brengen van de groet, die steeds impopulairder werd…
Nazi-VIP’s: onderzeebootkapiteins
Ynskje Penning
Voorjaar 1941: Hitler stapt af van zijn plan om Groot-Brittannië te veroveren. Hij besluit de Britten uit te hongeren en de aanvoer van grondstoffen en wapentuig te belemmeren door hun koopvaardijschepen te torpederen. Zijn Unterseeboten krijgen de hoofdrol in dit nieuwe plan en succesvolle commandanten verwerven een sterrenstatus in het Derde Rijk. Ynskje Penning vertelt in het komende nummer over deze ‘beroemde’ onderzeebootkapiteins.
Bart Ephraim: SS’er aan het Oostfront
Evertjan Roekels
Op 8 september 1941, aan het Oostfront bij Dnjepropetrovsk, viel een 19-jarige Amsterdammer door een dodelijk schot. De soldaat droeg het uniform van de Waffen-SS en was een van die oprechte, vurige gelovers in het nationaalsocialisme van Hitler. Maar hoe kan het dat hij, Bartholomeus Cor Ephraim, met zijn Joodsklinkende naam tot de SS werd toegelaten? Zijn oudere broer beweerde twee jaar eerder juist ontslagen te zijn omdat zijn afstamming niet voldoende Arisch was. Geschiedenis Magazine dook in deze opmerkelijke geschiedenis.
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 20 april.
Deze special van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 9 maart, dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!
JA GRAAG IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU
Hoe Oliver Cromwell Ierland veroverde (1649-1653)
Ivo van de Wijdeven
Na de executie van koning Karel I in 1649 werd Engeland een republiek met de politicus en legeraanvoerder Oliver Cromwell aan het hoofd. Het Verenigd Koninkrijk rekent hem in de top 10 grootste Britten aller tijden, terwijl hij in Ierland de verpersoonlijking van het kwaad is. Hij hield er inderdaad huis met zijn legers. Maar dat deden Engelse vorsten voor en na hem ook. Ivo van de Wijdeven zocht uit waar dit grote verschil in reputatie vandaan komt.
De Slag bij Covadonga in 722, het begin van de Reconquista?
Cathrien Hoijink
In 711 kwamen Arabieren en Berbers aan op het Iberisch schiereiland. Vaak wordt er gezegd dat zij toen aan een opmars begonnen die pas in 732 in de Slag bij Potiers tot staan werd gebracht. Maar in hoeverre klopt dat? In 722 verloor een islamitisch leger bij een veldslag tegen de christelijke inwoners van Asturië onder leiding van Don Pelayo. Hierna werd het onafhankelijke koninkrijk Asturië gesticht met Don Pelayo op de troon. Was dit het begin van de Reconquista, de 'herovering' van Spanje op de islamitische legers?
Hofschilder van de Habsburgers 16e eeuw
Thera Coppens
De Utrechter Antonius Mor schilderde in de 16e eeuw de groten der aarde van zijn tijd, zoals prins Willem van Oranje, Alva, koning Filips II en diens verloofde, de Engelse koningin Mary Tudor. Keizer Karel V bevorderde hem tot zijn hofschilder en Mor reisde in zijn opdracht langs de Europese hoven. Thera Coppens verdiepte zich in het leven de beroemde hofschilder en vertelt erover in het komende nummer van Geschiedenis Magazine.
Handel met China: in de 18e eeuw alleen via Kanton
Roelof van Gelder
De grote havenplaats Kanton (Guangzhou) in de delta van de Parelrivier was in de 18de eeuw van groot belang voor de VOC. Buiten de stadsmuren mochten buitenlandse kooplieden op een strookje land wonen en handeldrijven. De stad of het binnenland mochten ze volstrekt niet in, over de productie hadden ze niets te zeggen, en Chinees spraken ze niet. Waarom werkte het ‘Kantonsysteem’ dan toch?
De hangende tuinen van Babylon
Martijn Icks
Babylon was een stad van wonderen. Met een bevolking van meer dan 200.000 inwoners was ze eeuwenlang een van de grootste metropolen ter wereld. Al in de oudheid beroemd waren de imposante stadsmuren en de Etemenanki, een terrasvormige tempeltoren die het aanzicht domineerde en die hoogstwaarschijnlijk de inspiratiebron was voor het Bijbelse verhaal van de toren van Babel. En het wereldwonder van de hangende tuinen van Babylon? Bestonden die eigenlijk wel?
De schat van Aquileia
Joost Vermeulen
Aquileia aan de Italiaanse noordoostkust van de Adriatische Zee is een plaatsje van bescheiden omvang. Maar hoe komt het dan aan die indrukwekkende basiliek met zijn prachtige mozaïekvloer, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat? Geschiedenis Magazine gidst je door de rijke geschiedenis van de stad, die in 181 v.Chr. door de Romeinen werd gesticht als voorpost tegen de barbaren.
En ook
- Hoe border collies de ‘ideale schapenhond’ werden – maar dat niet zijn
- De lange nasleep van de Ierse Burgeroorlog 1922-1923
- Sinister 18e-eeuws doolhofraadsel
- Hildegard von Bingen: een non met visioenen die mensen kon genezen
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 20 april.
Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 20 april, dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!
Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?