Russische duikboot uit opzienbarende zeestrijd ontdekt

Op een diepte van 136 meter heeft een team hobbyisten in de Oostzee het wrak van een Russische onderzeeër teruggevonden. Het vaartuig, de CS 305, verging tijdens de Tweede Wereldoorlog in een spectaculair gevecht met een Finse U-boot tussen het vasteland van Zweden en de Finse archipel Åland.

‘We zijn er nu 100 procent zeker van dat het gaat om de bewuste Russische onderzeeër die we via het oorlogsarchief in Finland op het spoor kwamen’, vertelt teamlid Björn Rosenlöf. De ontdekking werd afgelopen jaar tijdens de herfst al gedaan, hoewel de werkgroep toen de identiteit van het wrak aan de hand van opnamen met een side scan sonar niet kon staven. In juni keerde de achtkoppige ploeg evenwel terug naar de locatie en wist nu met behulp van een zogenaamde Remotely Operated Vehicle (ROV), een geavanceerde onderwaterrobot, de onderzeeër uitgebreid te filmen en onderzoeken. Rosenlöf: ‘In de toren vonden we typeaanduiding en cijfers in messing die ons vermoeden bevestigden.’

De CS 305 had op 5 november 1942 een konvooi tussen Zweden en Åland beschoten. Een Finse onderzeeër vaarde daarop de haven van Mariehamn op Åland uit en ontdekte ’s nachts zijn Russische vijand. Beide boten lagen op dat ogenblik aan de oppervlakte. De Finnen vuurde twee torpedo’s af die echter doel mistten, waarop de Russische U-boot trachtte te vluchten. In een uiterste poging de Russen te stoppen besloot de Finse gezagvoerder Anti Leino met gevaar voor eigen leven en dat van zijn bemanning de tegenpartij dan maar te rammen.

De opzet slaagde, de Russische onderzeeër sloeg lek en verdween met 38 mariniers aan boord in de diepte. Zelf kwamen de Finnen er trouwens ook niet ongeschonden vanaf. Ze liepen forse schade op en konden slechts met de lenspompen in vol bedrijf veilig Mariehamn bereiken. Omdat de wrakplaats een oorlogsgraf is, wordt de locatie niet vrijgegeven. Het ministerie van defensie in Stockholm mag nu bepalen wat er verder gaat gebeuren, aangezien het Zweeds territoriaal water betreft.

Dit artikel is afkomstig uit:

Titel: Archeologie Magazine
Jaargang: 2007
Nummer: 5
Uitgever: Virtumedia


Meer weten

Tijdschriften: