Geen afbeelding beschikbaar

1 november jarig: Lodewijk de Stamelaar, Hendrik Seyffardt en Alfred Wegener

Hij is het vleesgeworden symbool van de collaboratie met de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al voor deze oorlog heeft hij sterke pro-Duitse gevoelens. Na de inval van de Duitsers meldt hij zich dan ook aan bij de SS. Hendrik Seyffardt wordt geboren op 1 november 1872.

Op het eerste gezicht lijken een Frankische koning, een Nederlandse collaborateur en een Duitse wetenschapper niet veel met elkaar gemeen te hebben. Toch delen Lodewijk de Stamelaar, Hendrik Seyffardt en Alfred Wegener minimaal één ding: hun geboortedatum is 1 november.

Lodewijk de Stamelaar (846-879) was twee jaar koning van West-Francië. Hij stond bekend als een man met een zwakke lichamelijke gesteldheid, die hield van vrede en rechtvaardigheid. Daarnaast stotterde hij, wat ervoor zorgde dat hij niet serieus werd genomen als koning. In 866 volgde hij zijn broer op als koning van Aquitanië. Doordat hij een slechte verstandhouding had met zijn vader, Karel de Kale en koning van West-Francië, werden veel van zijn bevoegdheden echter aan hoge edelen gegeven. Nadat zijn vader in 877 kwam te overlijden, volgde Lodewijk hem op als koning van West-Francië. Hij trof voorbereidingen voor een veldtocht tegen de Vikingen bij de Loire en het opstandige zuiden van zijn land. Tijdens deze voorbereidingen werd hij echter ziek. Twee jaar na de dood van zijn vader, op 10 april 879 overleed Lodewijk de Stamelaar op 32-jarige leeftijd. Zijn rijk werd verdeeld onder zijn beide zonen, zoals normaal was bij de Karolingische vorsten.

Hendrik Seyffardt (1872-1943) werd als zoon van de Nederlandse minister van Oorlog op 15-jarige leeftijd ingeschreven als cadet aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. In de jaren hierop volgend klom hij snel op, tot hij in 1930 bevorderd was tot luitenant-generaal. Vanaf dit moment begonnen zijn  pro-Duitse gevoelens door te schemeren. Zo sprak hij op vergaderingen van het autoritaire Verbond voor Nationaal Herstel en was hij lid van de NSB. Na de Duitse inval werd hij lid van de SS. Begin juli 1941 kwam hij in de publieke belangstelling te staan, toen hij het Duitse aanbod aannam om 'Befehlshaber' te worden van een Nederlands vrijwilligerslegioen, dat samen met de Duitsers tegen de Sovjet-Unie ten strijde zou trekken. Hierdoor werd hij het symbool van de Nederlanders die met de Duitsers collaboreerden. Bij het verzet vreesde men dat Seyffardt minister van Oorlog zou worden in Nederland. Op 5 februari 1943 werd hij door verzetslid J.J. Verleun voor de deur van zijn woning neergeschoten. Een dag later overleed hij.

Alfred Wegener (1880-1930) was een Duits meteoroloog en aardwetenschapper. Hij nam deel aan een aantal expedities naar Groenland, om polaire luchtcirculatie te bestuderen. Hij is echter bekend geworden als de eerste persoon die de theorie van de verschuiving der continenten bedacht. In 1915 opperde hij dat de continenten oorspronkelijk met elkaar verbonden zijn geweest. Dit onderbouwde hij door geologische structuren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan te bestuderen. Deze structuren bleken overeen te komen. Zijn theorie werd echter pas rond 1970 algemeen geaccepteerd. In 1930 ondernam hij zijn laatste expeditie naar Groenland. De omstandigheden tijdens de expeditie waren erbarmelijk en de temperatuur daalde tot wel -60 graden Celsius. Omdat er te weinig voedsel en brandstof in het kamp was, vertrokken Wegener en een compagnon. Een half jaar later, op 12 mei 1931, werd Wegeners dode lichaam gevonden. Het lichaam van zijn compagnon is nooit meer teruggevonden.

Personen: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.