Koning George VI

14 december jarig: George VI

George VI wordt koning omdat zijn broer afstand doet van de Engelse troon en ziet hier aanvankelijk enorm tegenop. Als koning vindt hij het moeilijk om in het openbaar te spreken, omdat hij last heeft van zenuwen en stottert. George VI werd geboren op 14 december 1895.

George VI werd geboren als Albert Frederick Arthur George en was afkomstig uit de dynastie van Windsor. Zijn roepnaam was aanvankelijk 'Bertie'. Hij is vernoemd naar zijn overgrootvader Albert I, de man van Koningin Victoria die in 1861 was overleden op de dag dat Bertie werd geboren. Hij groeide op in de buurt van York en had vanaf zijn tweede al de aanspreektitel ‘Koninklijke Hoogheid.’ Hij was onder andere hertog van York. Hij was tweede in lijn van de troon, na zijn broer Edward.

Bertie trouwde in 1923 met Elizabeth Bowes-Lyon, zijn jeugdliefde. Het paar kreeg twee dochters, van wie de oudste de huidige Engelse koningin Elizabeth II is. In 1936 werd Berties broer gekroond tot koning Edward VIII. Al in hetzelfde jaar besloot hij echter om afstand te doen van de troon, omdat hij koos voor de liefde. Hij wilde namelijk trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, maar omdat zij al twee keer gescheiden was, was dit huwelijk voor een Engels staatshoofd zeer beladen. Hij trad af en Bertie werd gekroond tot koning George VI, wat hij in eerste instantie helemaal niet wilde, onder andere door zijn stotterprobleem.

Tijdens het koningschap van George VI brak de Tweede Wereldoorlog uit. Hoewel het koninklijk paar geadviseerd werd om naar Canada te vluchten, besloten George VI en zijn vrouw om in Londen te blijven, waar ze ternauwernood een bomaanslag van de nazi’s overleefden. In de oorlog bezocht George VI vaak slachtoffers en soldaten die vochten tegen de Duitsers. George VI had het moeilijk met deze taak en had veel last van stress. Hij was een kettingroker, waardoor hij last kreeg van zijn gezondheid. Hij stierf uiteindelijk  op 6 februari 1952 op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Over zijn leven als Engelse koning en zijn stotterproblemen is de bekende film The King’s Speech gemaakt.  

Leestips - Boeken

The king's speech
The king's speech

€ 14.95

 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.