Koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth II: de langst regerende vorst van Groot-Brittannië

Koningin Elizabeth II vierde in 2022 haar platina jubileum. Met meer dan 70 jaar op de troon is ze de langstzittende Britse vorstin, die tevens erg geliefd is onder het volk. De troon werd aan haar overgedragen op het moment dat haar vader, George VI, in 1952 kwam te overlijden. Vrijwilligerswerk en goede doelen zijn in haar regeerperiode door haarzelf altijd als belangrijkste taak beschouwd. ‘’God save the Queen!’’


Jeugd van koningin Elizabeth II


Elizabeth Alexandra Mary werd op 21 april 1926 geboren in Londen, als dochter van George VI en zijn vrouw Elizabeth Bowes-Lyon. Lilibet, zoals haar bijnaam luidde, was derde in de rij van troonopvolgers in de dynastie van Windsor. Vóór haar kwamen haar vader George VI en haar oom Eduard VIII. Veel kans op een positie als vorstin had ze hierdoor niet, tot oom Eduard afstand moest doen van zijn rechten op de troon. Eduard wilde trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, die zelf al twee keer gescheiden was. De Anglicaanse kerk stond hertrouwen niet toe, waardoor Eduard door minister-president Baldwin voor het blok werd gezet. Hij moest kiezen tussen Simpson en de troon; maar koos toch voor de liefde. Hierdoor werd George VI koning. Doordat Elizabeth verder alleen Margaret als jongere zus had, zou zij na vader George VI de rol als vorstin van het Verenigd Koninkrijk gaan vervullen.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Vader George VI op de troon


In 1936 overleed George V, de grootvader van Elizabeth. Elizabeth was toen slechts tien jaar en scheen een hechte band te hebben gehad met haar grootvader. Echter was dit niet de enige verandering dat het overlijden met zich meebracht. Naast het verlies van een dierbaar koninklijk familielid, kwam na de troonafstand van Eduard VIII haar vader aan de macht. George VI werd koning van het Verenigd Koninkrijk.


Koningin Elizabeth II


De Tweede Wereldoorlog


Drie jaar later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Elizabeth was toen 13 en haar zusje Margaret 10. De zusjes verbleven voornamelijk in het Windsor Castle, buiten Londen. Hier kwam het Britse volk voor het eerst in aanraking met het kalme karakter van de piepjonge Elizabeth, die haar landgenoten via de radio toesprak. ‘’Uiteindelijk zal alles goed komen. God zal over ons waken en wij zullen zegenvieren in vrede’’, sprak ze als wijze prinses. In 1945 ging ze verder met het tonen van moed, door als eerste vrouw van het Britse koningshuis in militaire dienst te gaan. Ze werd opgeleid tot monteur en vrachtwagenchauffeur.


Philip Mountbatten


Aan het begin van de oorlog ontmoette Elizabeth de zoon van de Griekse prins: Philip Mountbatten. Het leek liefde op het eerste gezicht voor de twee, die qua karakter eigenlijk precies het tegenovergestelde van elkaar waren. Zo gereserveerd als Elizabeth was, zo uitgesproken en ruw was Philip. Desalniettemin trouwden de twee na de oorlog, in 1947. Het huwelijk van Elizabeth II en Philip vond plaats tijdens de wederopbouw van Groot-Britannië, waardoor Elizabeth de stof voor haar jurk had verzameld met kleding bonnen. Rond het huwelijk ontstond veel kritiek omtrent het overnemen van achternamen, waarna werd besloten om Windsor aan te houden. Het jaar erna kregen Elizabeth en Philip hun eerste zoon: Charles.


Het overlijden van koning George VI


Op 6 februari 1952 overleed koning George VI. Al langere tijd kampte hij met gezondheidsproblemen; de stress van de oorlog had zijn tol geëist van zijn gezondheid. George VI overleed terwijl Elizabeth en Philip in Kenia zaten. ‘’Zorg goed voor Lillibet voor me’’, zei George tegen de voormalig kinderjuf van Elizabeth toen hij zijn dochter uitzwaaide op het vliegveld. Dat zou de laatste keer zijn dat vader en dochter elkaar zagen. Het overlijden van George VI was een klap voor Elizabeth, die aan de dag van haar benoeming als koningin een eeuwig naar gevoel blijft houden. Het overlijden van haar vader betekende namelijk dat zij op de troon terecht kwam. Voortaan zou Elizabeth door het leven gaan als Queen Elizabeth the second.


Kinderen van Elizabeth


Na de geboorte van zoon Charles, volgde niet veel later dochter Anne. Uiteindelijk kregen Elizabeth en Philip in 1960 en 1964 nog twee zoons: Andrew en Edward. In het gezin bleef de rol van de monarchie en het imago van de koninklijke familie aldoor een grote rol spelen. Zo benoemde Elizabeth in 1969 haar zoon Charles officieel tot Prins van Wales, wat hem opvolger maakte. De ceremonie werd live op televisie uitgezonden en gevolgd door honderden miljoenen mensen.


Schokkende gebeurtenissen


Tijdens de regeerperiode van koningin Elizabeth zijn er een hoop schokkende dingen gebeurd voor de koninklijke familie. Zo werd in 1979 de oom van Philip Mountbatten, Lord Mountbatten, het slachtoffer van een terroristische aanslag aan de westkust van Ierland. Ook is haar eigen veiligheid is in de jaren 80 een aantal keer bedreigd. In 1981 stond er een gewapend persoon in het publiek tijdens de verjaardag van de koningin. De grootste schok kwam in 1997, toen de alom geliefde prinses Diana omkwam bij een auto ongeluk. Koningin Elizabeth kreeg hierover veel kritiek: het volk zou vinden dat zij hier te kil op heeft gereageerd. Er werd gespeculeerd dat koningin Elizabeth haar schoondochter geen koninklijke begrafenis wilde geven, terwijl Diana door het volk werd gezien als ‘the People’s Princess’. Een publiekslieveling dus, wat zorgde dat het volk zich meer tegen de monarch begon te keren. In 2002 kreeg de vorstin nog meer verliezen te verduren, toen haar zusje Margaret en haar moeder vlak na elkaar overleden. Haar grootste verlies leed ze in 2021, toen haar man Prins Philip op 99 jarige leeftijd overleed. 


Taken als vorstin


Ondanks de kritiek die rond de monarchie ontstond in 1997, hield Elizabeth vooral een symbolische houding als vorstin in stand. Bepaalde formaliteiten liet ze achterwege en ze maakte het koningshuis toegankelijker voor het volk door meer paleizen en schatten ten toon te stellen. Tijdensd de Olympische Spelen in Londen in 2012 verbaasde ze vriend en vijand door een rol te spelen in de openingsact, waarbij te zien was hoe de koningin door niemand minder dan James Bond (gespeeld door Daniël Craig) naar de openingsceremonie van de spelen werd geëscorteerd. Als klap op de vuurpijl werd tijdens die act gesuggereerd dat de koningin aan een parachute het stadion betrad. Het tekende de veranderde manier waarop het Britse koningshuis zich presenteerde. Iets anders dat Elizabeth als koningin kenmerkte is dat ze, ondanks haar alsmaar hogere leeftijd, op haar troon zitten. Er zouden geen plannen zijn voor abdicatie, zoals veel andere monarchen dat bij het bereiken van een hoge leeftijd wel deden. 


Gezondheidsklachten


Al meerdere jaren maken de Britten zich zorgen over de gezondheid van de koningin. De laatste tien jaar liep Koningin Elizabeth hierdoor gelegenheden zoals kerst en nieuwjaar mis. Om die redenen werden ook de feesten rondom haar platina jubileum wat soberder uitgevoerd, en was ze bij verschillende festiviteiten slechts kort aanwezig. In diezelfde periode werd er meer dan eens vanuit 'Buckingham Palace' bekendgemaakt dat de vorstin het kalmer aan zou gaan doen. 


Op 8 september 2022 overleed koning Elizabeth in de koninklijke zomerresidentie Balmoral Castle, te Schotland. In totaal zat de vorstin 70 jaar en 214 dagen op de Britse troon.

Bronnen:

biography.com Elizabeth II

royal.uk Elizabeth II

NOS.nl Elizabeth II

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Queen Elizabeth II

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.