Koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth II: de langst regerende vorst van Groot-Brittannië

Koningin Elizabeth II vierde op 6 februari 2017 haar saffieren jubileum. Met 65 jaar op de troon is ze de langstzittende Britse vorstin, die tevens erg geliefd is onder het volk. De troon werd aan haar overgedragen op het moment dat haar vader, George VI, in 1952 kwam te overlijden. Vrijwilligerswerk en goede doelen zijn in haar regeerperiode door haarzelf altijd als belangrijkste taak beschouwd. ‘’God save the Queen!’’

Jeugd van koningin Elizabeth II

Elizabeth Alexandra Mary werd op 21 april 1926 geboren in Londen, als dochter van George VI en zijn vrouw Elizabeth Bowes-Lyon. Lilibet, zoals haar bijnaam luidde, was derde in de rij van troonopvolgers in de dynastie van Windsor. Vóór haar kwamen haar vader George VI en haar oom Eduard VIII. Veel kans op een positie als vorstin had ze hierdoor niet, tot oom Eduard afstand moest doen van zijn rechten op de troon. Eduard wilde trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, die zelf al twee keer gescheiden was. De Anglicaanse kerk stond hertrouwen niet toe, waardoor Eduard door minister-president Baldwin voor het blok werd gezet. Hij moest kiezen tussen Simpson en de troon; maar koos toch voor de liefde. Hierdoor werd George VI koning. Doordat Elizabeth verder alleen Margaret als jongere zus had, zou zij na vader George VI de rol als vorstin van het Verenigd Koninkrijk gaan vervullen.

Vader George VI op de troon

In 1936 overleed George V, de grootvader van Elizabeth. Elizabeth was toen slechts tien jaar en scheen een hechte band te hebben gehad met haar grootvader. Echter was dit niet de enige verandering dat het overlijden met zich meebracht. Naast het verlies van een dierbaar koninklijk familielid, kwam na de troonafstand van Eduard VIII haar vader aan de macht. George VI werd koning van het Verenigd Koninkrijk.

De Tweede Wereldoorlog

Drie jaar later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Elizabeth was toen 13 en haar zusje Margaret 10. De zusjes verbleven voornamelijk in het Windsor Castle, buiten Londen. Hier kwam het Britse volk voor het eerst in aanraking met het kalme karakter van de piepjonge Elizabeth, die haar landgenoten via de radio toesprak. ‘’Uiteindelijk zal alles goed komen. God zal over ons waken en wij zullen zegenvieren in vrede’’, sprak ze als wijze prinses. In 1945 ging ze verder met het tonen van moed, door als eerste vrouw van het Britse koningshuis in militaire dienst te gaan. Ze werd opgeleid tot monteur en vrachtwagenchauffeur.

Philip Mountbatten

Aan het begin van de oorlog ontmoette Elizabeth de zoon van de Griekse prins: Philip Mountbatten. Het leek liefde op het eerste gezicht voor de twee, die qua karakter eigenlijk precies het tegenovergestelde van elkaar waren. Zo gereserveerd als Elizabeth was, zo uitgesproken en ruw was Philip. Desalniettemin trouwden de twee na de oorlog, in 1947. Het huwelijk van Elizabeth II en Philip vond plaats tijdens de wederopbouw van Groot-Britannië, waardoor Elizabeth de stof voor haar jurk had verzameld met kleding bonnen. Rond het huwelijk ontstond veel kritiek omtrent het overnemen van achternamen, waarna werd besloten om Windsor aan te houden. Het jaar erna kregen Elizabeth en Philip hun eerste zoon: Charles.

Het overlijden van koning George VI

Op 6 februari 1952 overleed koning George VI. Al langere tijd kampte hij met gezondheidsproblemen; de stress van de oorlog had zijn tol geëist van zijn gezondheid. George VI overleed terwijl Elizabeth en Philip in Kenia zaten. ‘’Zorg goed voor Lillibet voor me’’, zei George tegen de voormalig kinderjuf van Elizabeth toen hij zijn dochter uitzwaaide op het vliegveld. Dat zou de laatste keer zijn dat vader en dochter elkaar zagen. Het overlijden van George VI was een klap voor Elizabeth, die aan de dag van haar benoeming als koningin een eeuwig naar gevoel blijft houden. Het overlijden van haar vader betekende namelijk dat zij op de troon terecht kwam. Voortaan zou Elizabeth door het leven gaan als Queen Elizabeth the second.

Kinderen van Elizabeth

Na de geboorte van zoon Charles, volgde niet veel later dochter Anne. Uiteindelijk kregen Elizabeth en Philip in 1960 en 1964 nog twee zoons: Andrew en Edward. In het gezin bleef de rol van de monarchie en het imago van de koninklijke familie aldoor een grote rol spelen. Zo benoemde Elizabeth in 1969 haar zoon Charles officieel tot Prins van Wales, wat hem opvolger maakte. De ceremonie werd live op televisie uitgezonden en gevolgd door honderden miljoenen mensen.

Schokkende gebeurtenissen

Tijdens de regeerperiode van koningin Elizabeth zijn er een hoop schokkende dingen gebeurd voor de koninklijke familie. Zo werd in 1979 de oom van Philip Mountbatten, Lord Mountbatten, het slachtoffer van een terroristische aanslag aan de westkust van Ierland. Ook is haar eigen veiligheid is in de jaren 80 een aantal keer bedreigd. In 1981 stond er een gewapend persoon in het publiek tijdens de verjaardag van de koningin. De grootste schok kwam in 1997, toen de alom geliefde prinses Diana omkwam bij een auto ongeluk. Koningin Elizabeth kreeg hierover veel kritiek: het volk zou vinden dat zij hier te kil op heeft gereageerd. Er werd gespeculeerd dat koningin Elizabeth haar schoondochter geen koninklijke begrafenis wilde geven, terwijl Diana door het volk werd gezien als ‘the People’s Princess’. Een publiekslieveling dus, wat zorgde dat het volk zich meer tegen de monarch begon te keren. In 2002 kreeg de vorstin nog meer verliezen te verduren, toen haar zusje Margaret en haar moeder vlak na elkaar overleden.

Taken als vorstin

Ondanks de kritiek die rond de monarchie ontstond in 1997, hield Elizabeth vooral een symbolische houding als vorstin in stand. Bepaalde formaliteiten liet ze achterwege en ze maakte het koningshuis toegankelijker voor het volk door meer paleizen en schatten ten toon te stellen.

Gezondheidsklachten

Aan het einde van 2016 maakte het volk zich zorgen over de gezondheid van de koningin. Ze zou een flinke verkoudheid te pakken hebben, waardoor ze de gebruikelijke tradities en evenementen mis liep. Koningin Elizabeth liep hierdoor kerst en nieuwjaar mis. Tijdens haar publieke terugkeer in januari 2017, maakte de vorstin bekend het kalmer aan te gaan doen met haar goede doelen. Elizabeth is tenslotte ook al 90 jaar oud.

Bronnen:

biography.com Elizabeth II

royal.uk Elizabeth II

NOS.nl Elizabeth II

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Queen Elizabeth II

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!