Queen Victoria

24 mei jarig: Victoria van Engeland

Met 63 jaar en 7 maanden op de teller was ze, op Elizabeth II na, de langst regerende Britse monarch. Onder het bewind van Queen Victoria werd het Britse Rijk groter dan het ooit was of daarna nog is geweest. Haar regeringsperiode staat bekend als ‘The Victorian Era’. Alexandrina Victoria van Hannover werd geboren op 24 mei 1819 in Londen.

Victoria als troonopvolgster

Victoria was het enige kind van de jongste zoon van koning George III, Eduard August, de hertog van Kent. Haar oom, Willem IV, was koning sinds 1830, maar stierf plotseling in 1837. Omdat de kinderen van George III zelf allemaal al overleden waren en hij niet voor een (mannelijke) troonopvolger had gezorgd, werd Victoria op 18-jarige leeftijd de nieuwe heerser van het Verenigd Koninkrijk. Dat zij een vrouw was vormde niet echt een probleem, omdat het Verenigd koninkrijk op dat moment al een constitutionele monarchie was, wat inhield dat Victoria weinig politieke bevoegdheden bezat. Victoria wist echter veel macht uit te oefenen op de Britse premiers, waardoor ze uitgroeide tot een zeer belangrijk heerser en een symbool voor het Engeland van de 19e eeuw.

Huwelijk en kinderen

Toen Victoria koningin werd, was het van belang dat ze een geschikte partij zou trouwen. Toen haar oom koning Willem IV nog leefde, had hij er op aangedrongen dat ze voor prins Alexander der Nederlanden zou kiezen, maar Victoria vond hem maar ‘gewoontjes’. Ze koos uiteindelijk haar neef als huwelijkspartner, prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha. Het huwelijk tussen de twee vond plaats op 10 februari 1840 en was zeer gelukkig. Er werden uiteindelijk 9 kinderen uit geboren, die tezamen voor 42 kleinkinderen voor Victoria zorgden. Al deze nazaten gingen huwelijken aan met bijna alle vorstenhuizen in Europa. Keizer Wilhelm II van Duitsland was bijvoorbeeld haar kleinzoon. Dit leverde Victoria de bijnaam ‘the grandmother of Europe’ op.

Victoriaans bewind

Tijdens haar regeerperiode werd het Britse Rijk ontzettend uitgebreid, mede doordat de Industriële Revolutie tot een hoogtepunt kwam, die veel welvaart met zich meebracht. Zo werd Victoria in 1877 tot keizerin van India gekroond, hoewel ze Brits-Indië zelf nooit bezocht. Dit alles maakte van Victoria, ondanks meerdere moordpogingen tijdens haar bewind, een populaire vorstin tot aan haar dood op 22 januari 1901. Victoria van Engeland stierf op 81-jarige leeftijd.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.