Geen afbeelding beschikbaar

18 oktober jarig: Jan Gies

Jan Gies is één van de mensen die de familie Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis helpt met eten, sigaretten en morele steun. Naast de hulp aan de onderduikers is hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ook actief in het verzet. Jan Gies werd geboren op 18 oktober 1905 te Amsterdam.

Jan Gies groeide op in de Rivierenbuurt in het zuiden van Amsterdam. Hij leerde in 1933 zijn toekomstige vrouw Miep kennen, toen zij beiden werkzaam waren bij een textielbedrijf. Het stel bleef contact houden nadat Miep ontslagen werd en voor het bedrijf van Otto Frank ging werken. Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog bleven zij in Amsterdam wonen. Jan en Miep trouwden noodgedwongen op 16 juli 1941, omdat Miep - die oorspronkelijk uit Oostenrijk afkomstig was - anders teruggestuurd zou worden naar Wenen.

Voor de oorlog was Gies werkzaam als maatschappelijk werker bij de Amsterdamse Sociale Dienst. Hier deed hij contacten op die hem later hielpen met het verkrijgen van voedselbonnen voor de onderduikers. In 1941 werd Gies het officiële hoofd van Otto Franks bedrijf Opekta, nadat nazi-wetgeving joden verbood om directeur van een bedrijf te zijn. Dit bedrijf ging door onder de naam Gies & Co.

Nadat de familie Frank in juli 1942 besloot onder te duiken in het Achterhuis werden Jan, Miep en enkele andere werknemers van Otto Frank hun helpers. Gies hielp door voedselbonnen te regelen en hij kwam regelmatig langs in het Achterhuis om sigaretten te brengen en de onderduikers op de hoogte te houden van het nieuws. Vanaf 1943 werd hij steeds actiever in het Nederlandse verzet en namen Gies en zijn vrouw ook zelf een onderduiker op in hun eigen huis.

Jan en Miep werden na de arrestatie van de onderduikers van het Achterhuis in augustus 1944 niet zelf opgepakt. Otto Frank verbleef na de oorlog tussen 1945 en 1952 zeven jaar bij het echtpaar. Jan Gies hield zich na de publicatie van het dagboek van Anne Frank in 1947 op de achtergrond, al gaf hij wel verschillende lezingen. Hij overleed op 26 januari 1993 aan de gevolgen van diabetes.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.